Šolc: Rusko granatiranje ukrajinske energetske infrastrukture je „taktika spaljene zemlje“

Šolc: Rusko granatiranje ukrajinske energetske infrastrukture je „taktika spaljene zemlje“

Nakon najnovijih dronova i raketnih napada na civilne ciljeve u Ukrajini, njemački kancelar Olaf Šolc je, govoreći u četvrtak u Bundestagu, optužio Rusiju za „taktiku spaljene zemlje“, prenosi Bild.

Prema riječima njemačke kancelarke, uništavanje energetske infrastrukture Ukrajine neće pomoći Rusiji da dobije rat. „Ovo samo jača odlučnost i otpornost Ukrajine i njenih partnera. Na kraju krajeva, rusko bombardovanje i raketni teror je čin očaja – baš kao i mobilizacija ruskih muškaraca za rat“, rekao je Šolc.

Putin, prema njegovim rečima, „prekriva Ukrajinu terorom“ i drsko i potpuno neodgovorno preti upotrebom nuklearnog oružja.

„Hoće da seje strah, podjeli i zastraši. Spekuliše o našoj slabosti. Ali greši. Nismo slabi… Naši globalni savezi su jači i živi nego ikada ranije. Putin neće ostvariti svoje vojne ciljeve“, rekao je on. Šolc je uveravao.

Kancelarka Njemačke ponovo je obećala Ukrajini podršku onoliko koliko joj bude potrebno. On je rekao da će Njemačka do proleća 2023. pripremiti cijelu ukrajinsku brigadu do 5.000 vojnika.

Obnavljanje Ukrajine posle ruske agresije Šolc je nazvao „zadatkom generacija“, čije rešenje treba da ujedini napore čitave civilizovane zajednice država. On je potvrdio da za Ukrajinu treba da postoji „Maršalov plan” sličan američkom programu za obnovu Njemačke i Evrope posle Drugog svijetskog rata.

Prema rečima njemačke kancelarke, prvi temelji za to trebalo bi da budu postavljeni na stručnoj konferenciji u Berlinu, koja će biti održana 25. oktobra.