Nepal bira novog predsjednika usred političke neizvesnosti

Nepal bira novog predsjednika usred političke neizvesnosti

Članovi nepalskog parlamenta stajali su u četvrtak da izaberu novog predsednika, trećeg otkako je himalajska nacija ukinula vekovnu monarhiju i postala republika.

Izbor predsednika je podstakao svađe među glavnim političkim partijama i izazvao političku neizvesnost.

Ukupno 884 poslanika federalnog parlamenta i pokrajinskih skupština okupilo se u glavnom gradu Katmanduu da bi glasalo za novog predsednika. Očekuje se da će konačni rezultati biti objavljeni u četvrtak uveče.

Oba kandidata u predsedničkoj trci su istaknuti političari u karijeri.

Ram Chandra Poudel je viši lider nepalske kongresne stranke i ranije je bio predsjedavajući Predstavničkog doma.

Njegov protivnik, Subash Chandra Nembang iz Komunističke partije Nepala (Ujedinjeni marksistički lenjinista), takođe je ranije bio predsednik.

Nacionalni izbori održani u novembru prošle godine ostavili su nespretan parlament, što je dovelo do toga da je vlast preuzela krhka koaliciona vlada.

Odluka premijera Pushpe Kamala Dahala da podrži kandidata izvan koalicionih partnera dovela je do toga da najveća partija alijanse povuče svoju podršku. Kao rezultat toga, Dahal je bio primoran da traži glasanje o poverenju u parlamentu kasnije ovog meseca.

Analitičari kažu da bi predsednički izbori i glasanje o poverenju mogli da dovedu do dalje nestabilnosti.

„Faza političke nestabilnosti u Nepalu nije završena uprkos činjenici da smo imali uspešne nacionalne izbore i uspostavljenu novu koalicionu vladu“, rekao je Dhruba Adhikari, nezavisni analitičar u Katmanduu.

Osim što se suočio sa glasanjem o poverenju, Dahal je izgubio i podršku tri ključne političke stranke koje su bile deo prvobitne koalicione vlade.

Njegov mandat imao je težak početak čak i pre nego što je mogao da se pozabavi ključnim pitanjima sa kojima se suočava 30-milionska zemlja.

Nepal se još uvek bori da se oporavi od ekonomskih problema koje je doneo COVID-19, što je dovelo do pada broja stranih turista koji dolaze da se popnu na planinske vrhove zemlje i prošetaju njenim stazama. Oživljavanje turizma neophodno je za jačanje nepalske ekonomije.

Dahal takođe mora da uravnoteži odnose između dva gigantska suseda Nepala, Indije i Kine. I Nju Delhi i Peking se takmiče za uticaj u maloj himalajskoj naciji.

Novi premijer Nepala obično počinje svoj mandat posetom nekoj od ovih zemalja, ali Dahal još nije najavio takve planove.

Politička previranja i česte promene vlasti nisu ništa novo u Nepalu, gde je osam različitih vlada vladalo u poslednjih 10 godina.