Nemiri na Haitiju pogoršavaju bedu jer se kuće suočavaju sa nedostatkom vode

Nemiri na Haitiju pogoršavaju bedu jer se kuće suočavaju sa nedostatkom vode

Hiljade na Haitiju suočilo se sa nestašicom vode nakon što su višednevni protesti praktično zaustavili distribuciju, rekli su očevici u subotu, pošto je oluja koja se približavala izazvala još više zabrinutosti u ovoj zemlji.

Mnogi stanovnici glavnog grada Haitija Port-o-Prensa bili su primorani da se ove nedelje sklone kod kuće jer je izbila pucnjava i zapaljene gume blokirale ulice tokom protesta zbog povećanja cijena i kriminala.

To je usporilo ili zaustavilo kompanije koje obično isporučuju vodu u gradu gde su dnevne temperature dostizale 34 stepena Celzijusa (93 stepena Farenhajta).

Mnogi su iskoristili očekivano poludnevno primirje da požure u distributivne centre kako bi napravili zalihe vode i gasa za kuvanje za nekoliko dana, kojih je na mnogim mestima takođe ponestalo.

Strahovi od približavanja tropske oluje Fiona takođe su podstakli žurbu za vodom. Prognostičari su rekli da je veća verovatnoća da će najjače kiše oluje pogoditi Dominikansku Republiku na istoku ostrva Hispanjola.

Žan-Denis Sever, stanovnik Fort Nacional, rekao je da su mnogi morali da putuju kilometrima da napune kante i flaše, a zatim ih odvuku kući.

„Živim u Fort Nacionalu, pošto su u zemlji blokade, došli smo ovde da kupimo vodu. Da nije ovih mesta, umrli bismo od žeđi“, rekao je on.

Najnoviji nemiri u zemlji usledili su kada je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjoj deceniji, a nasilje bandi ostavilo je stotine mrtvih i hiljade raseljenih, a veći deo teritorije Haitija je van domašaja vlade.

Ričardson Adrijen, stanovnik Port-o-Prensa, rekao je za Rojters da je nedostatak vode za piće samo poslednja glavobolja. Stanovnici su se poslednjih mjeseci takođe mučili da nađu gorivo, zbog čega neki nisu mogli da rade.

Pronalaženje čiste vode „je problem. Tražimo je svuda i ne možemo da je nađemo. Stavili smo Cloroks u vodu da bismo mogli da je pijemo, ne možete da nađete vodu“, rekao je on.