NATO obećava više vojne i energetske pomoći Ukrajini

NATO obećava više vojne i energetske pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države i savjeznici iz NATO-a obećali su Kijevu više oružja i opreme kako bi pomogli u obnavljanju ukrajinske snage i toplote koju su uništili ruski projektili i bespilotne letelice, dok su sirene za vazdušni napad prvi put ove nedjelje zazvonile širom Ukrajine.

* Savjeznici u NATO-u rekli su da će pomoći Ukrajini da popravi energetsku infrastrukturu teško oštećenu serijom ruskih bombardovanja u, kako je šef NATO-a rekao, da Moskva koristi opadajuću zimsku hladnoću kao „ratno oružje“.

* Šef NATO-a je rekao da saveznici takođe razgovaraju o pružanju jedinica protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da to ne čini, osudivši alijansu kao „zločinački entitet“ zbog isporuke oružja, kako je nazvao, „ekstremističkim režimima“.

* Sile NATO-a moraju doneti političku odluku da pošalju moderne borbene tenkove u Ukrajinu kako bi im dale vojnu prednost protiv invazije ruskih snaga tokom zimskih meseci, rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije.

* Rusija je optužila Sjedinjene Države za toksično antirusko ponašanje za koje je rekla da ih je navelo da se povuku iz pregovora o nuklearnom oružju sa američkim zvaničnicima u Kairu ove nedelje. Američko-ruski odnosi su pali do tačke najkonfrontacije u poslednjih 60 godina otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

* Grupa sedam bogatih demokratija (G7) pristala je da uspostavi mrežu za koordinaciju istraga ratnih zločina, kao deo napora da se krivično gone osumnjičeni za zločine u Ukrajini.

* Rusija pokušava da natera SAD da shvate da sve veće učešće SAD u ukrajinskom sukobu nosi sve veće rizike, izjavio je u utorak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Moskva se više puta žalila da zapadna vojna podrška Ukrajini odugovlači sukob.

* Sjedinjene Države su najavile 53 miliona dolara za podršku kupovini opreme za električnu mrežu za Ukrajinu.

* Ukrajina se i dalje bori da obnovi punu snagu skoro nedelju dana nakon talasa ruskih raketnih udara koji su oštetili energetske objekte širom zemlje.

* Kijev planira da postavi božićne jelke, bez svetla, širom pohabane prestonice u prkosnom prikazu prazničnog duha dok milioni stanovnika ove oblasti pate od nestanka struje, rekli su zvaničnici.

* Rusija ispaljuje nenaoružane krstareće rakete koje su dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave na ciljeve u Ukrajini kako bi pokušala da iscrpi kijevske zalihe protivvazdušne odbrane, rekao je visoki američki vojni zvaničnik.

* Škripajući kroz gusto blato, Petro, ​​ukrajinski vojnik iskopao se nedaleko od ruskih položaja u istočnom regionu Donbasa, ispričao je kako je njegova jedinica morala da koristi kofe da raščišćava rovove natopljene vodom. Jaka kiša i pad temperature čine uslove još mračnijima duž linija fronta dok rat prelazi u zimu.

* Ruske snage su prošle nedelje 258 puta granatirale 30 naselja u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, rekao je Zelenski. Rojters nije mogao da provjeri izveštaje sa ratišta.