‘Dodirnite zvijezde’ – Radost u Senegalu dok se tim plasirao u osminu finala Svjetskog prvenstva

‘Dodirnite zvijezde’ – Radost u Senegalu dok se tim plasirao u osminu finala Svjetskog prvenstva

Radostna publika slavila je u utorak u glavnom gradu Senegala Dakaru dok su ovacije i sirene odjeknule na ulicama zatvorenih vrata nakon što se ta zapadnoafrička zemlja kvalifikovala u nokaut fazu Svjetskog prvenstva u Kataru pobjedom od 2-1 nad Ekvador.

„VELIKO! Kakva utakmica! Kakvi igrači!“ Predsjednik Senegala Meki Sal rekao je na Tviteru. „Sada idi i dodirni zvezde.“

Hiljade navijača sa zelenom, žutom i crvenom zastavom Senegala pohrlilo je na ekrane postavljene širom grada.

„To je radost… Uspeli smo,“ vrisnuo je navijač Ioussouf Niang. „Bilo je tako stresno nakon što su izjednačili, ali ovo je izbavljenje“, uzviknuo je on.

Velika publika okupljena ispod Spomenika Afričke renesanse bila je nervozna tiha sve dok Ismaila Sar nije u 44. minutu izvela jedanaesterac čime je Senegal poveo sa 1:0 na poluvrijemenu protiv Ekvadora.

Ekvador je izjednačio preko Mojsesa Kaiseda prije nego što je kapiten Senegala Kalidu Kulibali postigao drugi gol za Lavove iz Terange.

Senegal je igrao na tri svjetska prvenstva, uključujući i trenutno i jedan je od pet afričkih timova koji učestvuju u Kataru.

Menadžer Aliun Sise je takođe trenirao svoju zemlju na poslednjem Svetskom prvenstvu u Rusiji, kada su eliminisani u grupnoj fazi protiv Japana na poene za fer plej. On je takođe nadgledao prvu pobedu Senegala na Kupu Afričkih nacija u februaru ove godine, što je postavilo velika očekivanja za aktuelno Svetsko prvenstvo.

„Bila je to teška utakmica… Ekvador nije bio lak tim, ali tim je obavio posao“, rekao je Džejkob Kasa Bađi za Rojters posle pobjede u utorak.

Senegal je 2002. postao drugi afrički tim koji se kvalifikovao za četvrtfinale Svjetskog prvenstva posle Kameruna 1990. godine. Gana se pridružila klubu 2010. Nijedan afrički tim još nije stigao do polufinala.

Pobjeda u grupnoj utakmici Svjetskog prvenstva 2002. nad bivšim kolonizatorom Senegala Francuskom, odigrana u Seulu, vrhunac je fudbalske istorije nacije. Meštani Dakara tvrde da je popularni restoran i sportski bar „Seul II“ dobio ime po toj pobjedi.