Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije žalilo se na „duboki nemoral“ organizatora ceremonije sahrane Elizabete II

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije žalilo se na „duboki nemoral“ organizatora ceremonije sahrane Elizabete II

Zvanična prijedstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ogorčena je odbijanjem organizatora ceremonije sahrane britanske kraljice Elizabete Druge da pozovu ruske predstavnike zbog agresije u Ukrajini.

Kako prenosi „Evropska istina“, takav komentar Zaharove pojavio se na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova RF.

„Duboko nemoralnim smatramo ovaj britanski pokušaj da se nacionalna tragedija, koja je dirnula srca miliona ljudi širom svijeta, iskoristi u geopolitičke svrhe za obračun sa našom zemljom u danima žalosti“, navodi se u komentaru.

„Ovo je posebno bogohulno za sećanje na Elizabetu II, koja je, kao što znate, služila tokom Drugog svijetskog rata u redovima teritorijalne odbrane britanskih oružanih snaga, koje su se borile protiv nacista i njihovih ukrajinskih pomoćnika – Stepana Bandere i Roman Šuhevič“, nastavlja zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je saopšteno, Velika Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara na državnu sahranu kraljice Elizabete Druge, koja će se održati sledećeg ponedeljka. London nije zvanično objasnio razloge za takav potez, ali su izvori u britanskoj vladi to odbijanje povezali sa ruskom agresijom u Ukrajini.

Očekuje se da će oko 500 stranih zvanica prisustvovati sahrani kraljice Elizabete u Londonu, a upućeni su i pozivi šefovima većine zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose.

Britanija se navodno suočila sa diplomatskom reakcijom zbog organizovanja VIP putovanja na sahranu kraljice Elizabete, pri čemu je nekoliko lidera nezadovoljno zbog britanskog insistiranja da putuju u Vestminstersku opatiju autobusima koje je obezbjedila vlada, a ne automobilima.