Merkelova objasnila zašto nije napustila Sjeverni tok-2

Merkelova objasnila zašto nije napustila Sjeverni tok-2

Bivša jnemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi odbacivanje njene vlade projekta ruskog gasovoda „Sjeverni tok-2” zajedno sa sporazumima iz Minska moglo dovesti do nepoželjnog pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Kako prenosi Evropska istina, Merkelova je ovo rekla u intervjuu za Die Zeit.

„U čemu je bio problem? S jedne strane, Ukrajina je pridavala veliki značaj očuvanju tranzitnog statusa ruskog gasa. Želela je da gas prolazi preko njene teritorije, a ne preko Baltičkog mora… S druge strane, bilo je a ne nemačka vlada koja je tražila odobrenje za „Severni tok-2“, to su uradile kompanije“, podsetila je ona.

Bivša kancelarka Njemačke je dodala da je njena vlada tada razmatrala odluku da politički odbije da odobri Severni tok 2, ali je tu ideju odbacila.

„S jedne strane, takvo odbijanje u kombinaciji sa sporazumima iz Minska, po mom mišljenju, opasno bi pogoršalo klimu u odnosima sa Rusijom. S druge strane, energetska zavisnost je nastala zbog činjenice da je bilo manje gasa iz Holandije. , iz Velike Britanije i ograničenom proizvodnjom u Norveškoj“, objasnila je Merkelova.

Ona je naglasila da u vreme njenog kancelara nije bilo drugih izvora prirodnog gasa – posebno tečnog prirodnog gasa iz Katara, Saudijske Arabije ili SAD, koji je takođe bio skuplji.

„Danas, pod pritiskom rata, to se radi upravo ovako i ja to podržavam (kupovinu LNG), ali bi to tada bila politička odluka mnogo većeg obima“, rekao je bivši kancelar. Merkelova je odbila da direktno kaže da li se kaje zbog svoje odluke, ali je rekla da će dati još jedan primer „samokritike“.

Samo nekoliko dana pre ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, Nemačka je poništila sertifikaciju Severnog toka 2, a nemačke vlasti su više puta isticale da gasovod neće biti obnovljen.

Sama Angela Merkel je ranije rekla da svoju odluku da dozvoli izgradnju Sjevernog toka 2 ne smatra pogrešnom i da je dovela Ukrajinu u ranjiviju poziciju u odnosu na Rusiju.