Majka i dete poginuli nakon što su tornada pogodila jug SAD

Majka i dete poginuli nakon što su tornada pogodila jug SAD

Najmanje dvije osobe su poginule, a mnogo više povređeno nakon što je serija tornada pogodila duboki jug Amerike. Nevreme je takođe uništilo kuće i preduzeća, oborelo drveće i ostavilo hiljade stanovnika bez struje.

Jedna 39-godišnja žena i njen osmogodišnji sin izgubili su živote nakon što je u srijedu rano ujutru pogodio Flatvud u Alabami, saopštila je kancelarija šerifa okruga Montgomeri, koja nije identifikovala žrtve. Dečakov otac je takođe povređen i prebačen je u bolnicu na lječenje.

Tornado u Flatvoodu nastao je usred velikih vremenskih nepogoda u više južnih država između utorka popodne i srede ujutru, što je izazvalo ukupno 73 upozorenja o tornadu i 120 upozorenja na jaku grmljavinu, rekao je Metju Eliot, meteorolog u Centru za predviđanje oluje Oklah, u rekao je Asošijeted presu. Prijavljeno je da je najmanje 35 tornada palo, navodi AccuVeather.

Tvisteri su takođe primećeni u Misisipiju i Luizijani, a fotografije koje navodno pokazuju posledice kruže društvenim mrežama, uključujući slike sravnjenih kuća i drugih olupina.

Iako su tornada takođe pogodila okruge Čokto i Launds u Misisipija u utorak, ostavljajući kuće i lokalnu vatrogasnu stanicu u ruševinama, nije bilo ozbiljnih povreda ni na jednoj lokaciji, prema zvaničnicima okruga.

Međutim, stanovnici okruga Koldvel u Luizijani nisu bili te sreće, jer su lokalni zvaničnici izvestili da su najmanje dve osobe teško povređene pored velike štete na kućama i drugim objektima. Modeli koje je napravio meteorolog Krejg Sisi sugerišu da su krhotine bačene oko 15.000 stopa u vazduh tokom ciklona.

U nekim gradovima je takođe nestalo struje, a više od 50.000 stanovnika Misisipija i Alabame ostalo je bez struje u sredu popodne, prema veb stranici za praćenje poveroutage.us. Čini se da su popravke brzo završene u mnogim oblastima, međutim, pošto je samo 3.500 kupaca ostalo bez struje u obe države od srijede uveče.

Žestoki vrijemenski sistem nastao je iznad Teksasa ranije ove nedelje i dobio je na intenzitetu kako se kretao ka istoku, uglavnom zahvaljujući nenormalno visokim temperaturama u regionu. Kada se sudara sa hladnim frontom, topliji vazduh može da proizvede snažne struje vetra koje dovode do jakih grmljavina i, u nekim slučajevima, tornada.