Elon Musk očekuje da će Neuralinkov moždani čip početi sa ispitivanjem na ljudima za 6 mjeseci

Elon Musk očekuje da će Neuralinkov moždani čip početi sa ispitivanjem na ljudima za 6 mjeseci

Ilon Mask je u sredu rekao da očekuje da će bežični moždani čip koji je razvila njegova kompanija Neuralink početi klinička ispitivanja na ljudima za šest mjeseci, nakon što je kompanija propustila ranije rokove koje je on odredio.

Kompanija razvija interfejse za moždane čipove za koje kaže da bi mogli da omoguće pacijentima sa invaliditetom da se kreću i ponovo komuniciraju, a Musk je u srijedu dodao da će takođe ciljati na vraćanje vida.

Sa sjedištem u oblasti zaliva San Franciska i Ostinu u Teksasu, Neuralink je poslednjih godina sprovodio testove na životinjama tražeći odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da započne klinička ispitivanja na ljudima.

„Želimo da budemo izuzetno oprezni i sigurni da će dobro funkcionisati pre nego što ubacimo uređaj u čoveka“, rekao je Mask tokom dugo očekivanog javnog ažuriranja uređaja.

Govoreći pred gomilom odabranih zvanica na prezentaciji u sedištu Neuralinka koja je trajala skoro tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom kompanija razvija svoj uređaj.

„Napredak će se u početku, posebno kada se odnosi na ljude, možda činiti mučno sporim, ali mi radimo sve stvari da ga dovedemo do razmjera paralelno“, dodao je on. „Dakle, u teoriji, napredak bi trebao biti eksponencijalan.

FDA nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

Prve dve ljudske aplikacije na koje cilja Neuralink uređaj biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu da urade, rekao je Musk. „Čak i ako neko nikada nije imao vid, ikada, kao da je rođen slep, verujemo da još uvek možemo da vratimo vid“, rekao je on.

Događaj je prvobitno bio planiran za 31. oktobar, ali ga je Musk odložio samo nekoliko dana ranije bez navođenja razloga.

Neuralink-ova posljednja javna prezentacija, prije više od godinu dana, uključivala je majmuna sa moždanim čipom koji je igrao kompjutersku igricu razmišljajući sam.

Musk, koji takođe vodi proizvođača električnih vozila Teslu (TSLA.O), raketnu firmu SpaceKs i platformu društvenih medija Tviter, poznat je po uzvišenim ciljevima kao što su kolonizacija Marsa i spasavanje čovečanstva. Njegove ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016, su istih velikih razmera.

On želi da razvije čip koji bi omogućio mozgu da kontroliše složene elektronske uređaje i na kraju omogućio ljudima sa paralizom da povrate motoričke funkcije i leče bolesti mozga kao što su Parkinsonova, demencija i Alchajmerova bolest. On takođe govori o spajanju mozga sa veštačkom inteligencijom.

Neuralink, međutim, kasni sa rasporedom. Mask je u prezentaciji iz 2019. rekao da namerava da dobije regulatorno odobrenje do kraja 2020. On je zatim na konferenciji krajem 2021. rekao da se nada da će ove godine započeti ispitivanja na ljudima.

Neuralink je više puta propustio interne rokove da dobije odobrenje FDA za početak ispitivanja na ljudima, rekli su sadašnji i bivši zaposleni. Musk se obratio konkurentu Sinchron ranije ove godine u vezi sa potencijalnom investicijom nakon što je izrazio frustraciju zaposlenima Neuralinka zbog njihovog sporog napretka, preneo je Rojters u avgustu.

Sinchron je prešao veliku prekretnicu u julu tako što je prvi put implantirao svoj uređaj pacijentu u Sjedinjenim Državama. Dobio je američko regulatorno odobrenje za ispitivanja na ljudima 2021. godine i završio je studije na četiri osobe u Australiji.