Jermenija kaže da je u sukobima sa Azerbejdžanom poginulo 49 vojnika

Jermenija kaže da je u sukobima sa Azerbejdžanom poginulo 49 vojnika

Jermenija je u utorak saopštila da je najmanje 49 njenih vojnika ubijeno u sukobima duž granice sa Azerbejdžanom nakon oštre eskalacije neprijateljstava koja je navela velike sile da pozovu na uzdržanost.

Jermenija je saopštila da je nekoliko gradova u blizini granice sa Azerbejdžanom, uključujući Jermuk, Goris i Kapan, granatirano u ranim jutarnjim satima utorka, i rekla da je odgovorila na, kako je nazvala, „provokaciju velikih razmera“ Azerbejdžana.

Baku je rekao da ga je napala Jermenija.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan da napada jermenske gradove jer ne želi da pregovara o statusu Nagorno-Karabaha, enklave koja se nalazi unutar Azerbejdžana, ali uglavnom naseljena etničkim Jermenima.

„Intenzitet neprijateljstava je smanjen, ali se nastavljaju napadi na jednom ili dva fronta iz Azerbejdžana“, rekao je Pašinjan u govoru u parlamentu, prenose ruski mediji.

Najnovija eskalacija višedecenijskih neprijateljstava između dve zemlje južnog Kavkaza podstakla je strah da bi u postsovjetskom svetu, pored ruske invazije na Ukrajinu, mogao izbiti drugi potpuni rat.

Azerbejdžan, koji je optužio Jermeniju za obavljanje obaveštajnih aktivnosti duž granice i premeštanje oružja, rekao je da su njeni vojni položaji bili na udaru Jermenije. Azerbejdžanski mediji izvestili su da je sporazum o prekidu vatre prekinut skoro odmah nakon što je stupio na snagu rano u utorak.

„Kao što smo odavno jasno rekli, ne može postojati vojno rešenje za sukob“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju. „Pozivamo da se odmah prekine bilo kakva vojna neprijateljstva.

Rusija, koja upravlja vojnom bazom u Jermeniji, ključni je posrednik u regionu i saveznik Jerevana kroz Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti koju vodi Moskva, dok Turska podržava Azerbejdžan.

Ministri odbrane Jermenije i Rusije razgovarali su u utorak ujutro i dogovorili se da preduzmu korake za stabilizaciju situacije na granici, dok je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu razgovarao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim i pozvao Jermeniju da „prestane sa svojim provokacijama“.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, takođe je pozvao Pašinjana da spreči dalju eskalaciju.

Rusija je poslala hiljade mirovnih snaga u region 2020. godine kao deo sporazuma o okončanju šestonedeljnih neprijateljstava između strana u kojima je Azerbejdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha.