Novi požari pogodili su jugozapadnu Francusku usred rekordnih vrućina

Novi požari pogodili su jugozapadnu Francusku usred rekordnih vrućina

Novi šumski požari koji besne u jugozapadnoj Francuskoj zahvatili su više od 1.000 hektara zemlje i prinudili evakuaciju stanovnika usred rekordnih temperatura za septembar.

Požari koji su počeli da besne u ponedeljak izazvali su evakuaciju više od 500 ljudi u regionu Žironde, pošto je manji požar izgoreo južno od Bordoa, u blizini Daksa, gde je temperatura dostigla 39C (102F).

Jak vetar omeo je napore stotina vatrogasaca, koji su se mučili da ugase vatru tokom cele noći u utorak bez uspeha. Požari još uvek nisu obuzdani.

Dva kanaderska aviona specijalizovana za gašenje požara — na kojima je već bio značajan posao tokom vrelih letnjih meseci u južnoj Francuskoj — raspoređena su da pomognu, zajedno sa helikopterima i avionom Dash.

Francuska meteorološka agencija Meteo Frans saopštila je u ponedeljak da je zabeležila rekordne temperature za mesec septembar — posebno na jugozapadu zbog toplotnog talasa koji se diže iz Maroka. Merkur je dostigao 39,1 stepen Celzijusa (102,4 stepena Farenhajta) u jugozapadnom regionu Landes.