Japanska policija uhapsila 3 ​​učitelja u slučaju zlostavljanja u jaslicama

Japanska policija uhapsila 3 ​​učitelja u slučaju zlostavljanja u jaslicama

Policija je uhapsila tri vaspitača u vrtiću u centralnom Japanu zbog sumnje da su rutinski zlostavljali mališane, uključujući udaranje po glavi, držanje naopačke i zaključavanje u kupatilu, u slučaju koji je izazvao negodovanje i optužbe za zataškavanje.

Policija prefekture Šizuoka saopštila je da je u nedjelju uhapsila tri žene pod sumnjom da su napale najmanje troje mališana u junu u vrtiću u gradu Susono u podnožju planine Fudži.

Gradonačelnik Susona Harukaze Murata rekao je novinarima u ponedeljak da je takođe podneo krivičnu prijavu protiv direktora škole, Tošihiko Sakuraija, zbog navodnog prikrivanja zloupotreba. On je pozvao policiju da proširi istragu.

U jednom slučaju u junu, jedan od nastavnika je optužen da je dečaka držao naglavačke. Drugi nastavnik je, prema policiji, gurnuo devojčicu u lice, a treći je ošamario glavu drugog dečaka.

Njihova hapšenja usledila su nakon subotnjeg policijskog pretresa privatne škole kao odgovor na prošlonedeljno otkriće grada o 15 tačaka navodnih zloupotreba između juna i avgusta.

Rezultati interne istrage otkrili su da su tri učitelja rutinski zlostavljala mališane u njihovoj brizi, uključujući šamaranje po licu i glavi, terajući ih da plaču, preteći im nožem za sečenje, verbalno zlostavljajući decu nazivajući ih „ružnim“ i „debelim“, zatvarajući ih u toalet ili ostavu, navodi grad.

Murata, gradonačelnik, optužio je direktora škole da se „prikriva“ tako što je naterao druge nastavnike da potpišu papir u kojem se od njih traži da prikriju problem i odlažu davanje objašnjenja roditeljima, nazivajući njegovo postupanje „gnusnim“.

Tri učitelja, svi u svojim 30-im godinama, navodno su rekli istražiteljima da je njihov tretman prema mališanima bio „disciplina“, dok je direktor rekao da je dokument potpisao samo da bi zaštitio privatnost onih koji su umešani i negirao je da je pokušao da prikrije zlostavljanja.

Grad se suočio sa kritikama javnosti zbog toga što se više od tri meseca bavio ovim slučajem od kada je jedan uzbunjivač prvi put otkrio „neprikladne“ slučajeve u školi sredinom avgusta. Murata je rekao da kritike shvata ozbiljno i da će podneti smanjenje plata na dva meseca, dok će kazniti i tri visoka zvaničnika.

Odvojene istrage o mogućem zlostavljanju su u toku u dva druga obdaništa.

U Sendaiju, na severu Japana, zvaničnici sprovode internu istragu nakon navoda da su deca morala da se skinu u donji veš tokom obroka kako ne bi uprljala odeću. U školi u drugom gradu Tojama na severu, policija istražuje nastavnike zbog sumnje da su zatvorili uplakanu decu u skladištu ili ih bockali štapom po leđima kako bi im naredili da se kreću.

Stručnjaci kažu da su vaspitači u vrtićima obično slabo plaćeni i da se škole suočavaju sa hroničnim nedostatkom osoblja i teškim radnim okruženjem.