Jahta ‘povezana’ sa Sjevernim tokom locirana eksplozija – mediji

Jahta ‘povezana’ sa Sjevernim tokom locirana eksplozija – mediji

Brod koji je navodno povezan sa sabotažom gasovoda Sjeverni tok trenutno je usidren kod severoistočne obale Nemačke u Baltičkom moru, izvestio je Der Spiegel. Nemački novinski sajt takođe tvrdi da bi jedna od e-mail adresa koje su koristili navodni bombaši mogla da ukazuje na umešanost Ukrajine.

Prema izveštaju od ponedeljka, novinari Der Spiegel-a pronašli su jahtu „Andromeda” na poluostrvu Bug u opštini Dranske, u regionu Meklenburg-Zapadno Pomeranije, koja je nekada služila kao baza Ratne mornarice Nemačke Demokratske Republike.

Trenutno, lokaciju navodno koristi čarter firma koja je, kako navodi nekoliko nemačkih medija, 6. septembra izdala plovilo u zakup osumnjičenim diverzantima. U izveštaju se navodi da je jedan od članova posade, koji je jahtu platio u gotovini , pokazao „ bugarski ili rumunski pasoš. ” Kompanija navodno ima broj njegove lične karte i detalje dozvole za plovidbu.

Pored toga, e-mail adresa koju koristi neko od pojedinaca „mogla bi, prema istrazi Der Spiegel-a, da ukazuje na Ukrajinu. „Međutim, izdanje je upozorilo da to ne znači da je ukrajinska vlada bila umešana u navodnu operaciju, napominjući da bi to mogla biti namerna crvena haringa.

Verzija događaja koja sugeriše da je jahta korišćena za postavljanje bombi počela je da kruži u nemačkim medijima ranije ovog meseca. Nekoliko medijskih kuća tvrdi da iza napada stoji tim od šest ljudi, uključujući kapetana, dva ronioca, dva pomoćnika u ronjenju i jednu doktoricu. Prema prvim izveštajima, navodni saboteri su predstavili „profesionalno falsifikovane pasoše“, što znači da su njihovi identiteti i nacionalnosti bili nepoznati.

Prošlog utorka, Njujork tajms je objavio izveštaj, pozivajući se na anonimne američke obaveštajne službenike, u kojem se navodi da je iza napada u septembru 2022. stajala „proukrajinska grupa“, u kojoj „nijedan američki ili britanski državljanin“ nije umešan.

Sledećeg dana, nemačko tužilaštvo je potvrdilo da je brod pretresen u januaru, ali je prestao da otkriva dalje detalje.

Komentarišući izveštaje, najviši ukrajinski zvaničnici su negirali bilo kakvu umešanost.

Kremlj je, sa svoje strane, bio skeptičan prema teorijama koje upućuju na Kijev, a sekretar za štampu Dmitrij Peskov je rekao da je to izgledalo kao pokušaj da se skrene pažnja sa pravih krivaca.

“ Što se tiče proukrajinskog „dr. Zlo koji je ovo organizovao, teško je vjerovati“, rekao je on u četvrtak.

Prošlog mjeseca, veteran američki istraživački novinar Seimour Hersh objavio je bombaški izvještaj u kojem optužuje Vašington za uništavanje gasovoda Sjeverni tok.