Iranski zvaničnici osudili su 5 na smrt zbog ubistva vojnika Basija

Iranski zvaničnici osudili su 5 na smrt zbog ubistva vojnika Basija

Iranske vlasti osudile su pet osoba na smrt zbog navodnog ubistva pripadnika paravojnih snaga povezanih sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, javili su državni mediji u utorak. Jedanaest drugih osuđeno je na duge zatvorske kazne.

Prema izveštaju IRNA, iranske državne novinske agencije, 13 muškaraca i tri maloletnika optuženi su za ubistvo Ruholaha Adžamijana, člana Basidža, paravojnog dobrovoljačkog ogranka elitne iranske Revolucionarne garde.

Petoricu osuđenih na smrt u ponedeljak optužio je iranski Revolucionarni sud, zajedno sa još osam. Iranski krivični sud optužio je tri dečaka, navodi se u izveštaju. Portparol pravosuđa Masud Setaješi, koji se citira u izveštaju, nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali bilo koju od optužbi.

IRNA nije otkrila identitet 16. Navela je da se na njihove kazne može uložiti žalba.

Navodno ubistvo dogodilo se u Karadžu, u blizini Teherana, 12. novembra kada je grupa muškaraca jurila i napala Adžamijana noževima i kamenjem, navodi se u izveštaju. Izveštaj IRNA-e pominje „izgrednike“, termin koji vlada obično koristi za označavanje demonstranata i antivladinih demonstracija koje su se održavale u tom području u to vreme.

Presude dolaze usred meseci antivladinih demonstracija koje su nasilno ugušile iranske snage bezbednosti. Protesti, koji sada ulaze u treći mesec, izazvani su smrću u policijskom pritvoru 22-godišnjeg Mahse Aminija, koji je priveden zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja Islamske Republike. Oni su od tada eskalirali u pozive na pad iranskih klerikalnih vladara, što predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od revolucije 1979. godine.

Iranski Revolucionarni sud redovno izriče smrtne kazne. Sud je osnovan nakon Islamske revolucije 1979. godine. Prema Amnesti International-u, Iran je pogubio najmanje 314 ljudi 2021. godine, što je više od polovine ukupnog broja državnih pogubljenja zabeleženih širom Bliskog istoka te godine.

Prošle nedelje, iranske vlasti su pogubile četiri osobe koje su optužile da rade za izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad. Javnosti nije pružila nikakve dokaze ni za jedan od navodnih zločina četvorice muškaraca.

Takođe u utorak, poluzvanična državna novinska agencija zemlje, Tasnim, saopštila je da su vlasti uhapsile 12 osoba koje su optužile da su povezane sa „antirevolucionarnim“ stranim agentima u Nemačkoj i Holandiji.

Prema saopštenju IRG-a koje je citirao Tasnim, grupa je planirala da nabavi oružje i deluje protiv bezbednosti zemlje. Nisu dati dodatni detalji. Hapšenja je takođe izvestio IJC.Ir, novinski sajt povezan sa iranskom državnom televizijom.

Iran redovno hapsi i osuđuje ljude na osnovu optužbi za špijunažu i optužuje zapadne zemlje da su pokretale proteste. Do sada su najmanje 473 osobe ubijene, a 18.200 uhapšeno u demonstracijama i gušenju snaga bezbednosti koje je usledilo, prema Aktivistima za ljudska prava u Iranu, grupi koja je nadgledala demonstracije.

Tokom proteklih nekoliko dana porasla je konfuzija oko sudbine iranske moralne policije i iranske primene strogog verskog kodeksa oblačenja. U nedelju je glavni iranski tužilac Mohamed Džafar Montazeri rekao da je moralna policija zatvorena u izveštaju koji je objavila poluzvanična državna novinska agencija ISNA. Prethodnog dana, tužilac je takođe rekao da su zakoni koji se odnose na nošenje hidžaba u razmatranju, ali nije ponudio nikakve naznake da zemlja planira da ukine zakon

Već nedeljama se u iranskim gradovima viđa manje policajaca za moral. Širom Teherana, postalo je uobičajeno videti žene kako šetaju gradskim ulicama bez nošenja hidžaba, posebno u bogatijim oblastima.