Avio-kompanije upozoravaju na veće cijene karata od zelene tranzicije

Avio-kompanije upozoravaju na veće cijene karata od zelene tranzicije

Putnici avio-kompanija suočavaju se sa višim cijenama karata dok se industrija kreće ka svom cilju smanjenja emisija na neto nulu do 2050. godine, izjavio je u utorak šef globalnog trgovinskog udruženja.

Vili Volš, generalni direktor Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja, koja uključuje većinu najvećih svetskih avio-kompanija, pozvao je na bržu akciju u Evropi kako bi se povećala oskudna proizvodnja ekološki prihvatljivijeg goriva za vazduhoplovstvo (SAF).

Cijene avionskih karata su ove godine već skočile kao rezultat viših cena konvencionalnog fosilnog mlaznog goriva.

„Ne možete očekivati da će industrija koja ostvaruje u proseku 1 dolar profita po kupcu apsorbovati povećanja koja smo videli“, rekao je Volš novinarima na godišnjem brifingu za medije.

„Idući dalje, jer vidimo povećanje troškova ugljenika… mora da postoji uticaj na cene karata kako industrija prelazi na neto nulu. Avio-kompanije ne mogu da apsorbuju povećane troškove.“

Grupe za zaštitu životne sredine tvrde da će viši putni troškovi avionom pomoći da se obuzdaju emisije tako što će obuzdati rast saobraćaja.

Volš je pohvalio napore Sjedinjenih Država da povećaju proizvodnju čistih goriva, što je očigledno u suprotnosti sa evropskim primedbama da bi novi podsticaji SAD mogli da stvore nejednak teren.

„U SAD je poznato da su održiva goriva za vazduhoplovstvo deo odgovora i da su u velikoj meri fokusirani na dodatnu proizvodnju“, rekao je Volš.

On je odbacio kao „besmislicu“ poteze Evropske unije da obaveže aerodrome da ponude sve veće zalihe SAF-a, koji nisu široko dostupni.

„Evropski odgovor na problem kažnjava ljude“, rekao je on.

U julu, Evropski parlament je podržao pravila o avio gorivu koja postavljaju obavezujuće ciljeve za zamenu kerozina sa manje zagađujućim izvorima, dok je proširena definicija šta bi zeleno gorivo moglo biti.

U Sjedinjenim Državama, Bajdenova administracija je pokrenula izazov vlade da do 2030. godine isporuči najmanje 3 milijarde galona SAF-a godišnje.

Sektor avioprevoznika se smatra jednim od najtežih za dekarbonizaciju jer se gorivo za letove ne može lako zameniti drugim vrstama energije.

Ovogodišnji američki Zakon o smanjenju inflacije uključuje značajne subvencije industriji SAF-a u obliku poreskih kredita, ali evropski lideri industrije, uključujući šefa kompanije Airbus (AIR.PA), rekli su da je zakon nepravedan.