Iran ne nudi ništa novo na poslednjem sastanku, kaže nuklearni nadzornik UN

Iran ne nudi ništa novo na poslednjem sastanku, kaže nuklearni nadzornik UN

Šef nuklearne straže UN-a u srijedu je rekao da Iran nije ponudio ništa novo tokom nedavnog sastanka u Beču o svom nuklearnom programu, ali je dodao da će se razgovori nastaviti u narednih nedjelja.

Teheran je 2. novembra objavio da šalje delegaciju u Beč da pokuša da smanji razlike sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), koja pokušava da prati iransku nuklearnu aktivnost.

„Dakle, nisu doneli ništa novo“, rekao je za Rojters generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi na marginama klimatske konferencije COP27 u Egiptu. „Sastaćemo se ponovo na tehničkom nivou u Iranu za nekoliko nedjelja.

Iran traži zatvaranje istrage IAEA o njegovim nuklearnim aktivnostima, između ostalih garancija, kako bi oživeo nuklearni sporazum zemlje sa svijetskim silama iz 2015. godine.

Taj pakt je obuzdao iranski nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija SAD, EU i UN, ali se bivši američki predsjednik Donald Tramp povukao iz njega 2018, tvrdeći da Iran krši.

Indirektni pregovori između Teherana i administracije predsjednika SAD Džoa Bajdena o oživljavanju u velikoj meri izdubljenog sporazuma su u zastoju.

„Nije tajna da nismo uspeli da registrujemo neke opipljive elemente“, rekao je Grosi.

„Imamo priliku da se ponovo angažujemo kako bismo nastavili naš rad, ali to će se desiti nakon objavljivanja mojih izvještaja“, dodao je on, misleći na predstojeće tromesečne izvještaje IAEA o Iranu koji će biti objavljeni sledeće nedjelje.