Iran je najavio stvaranje prve hipersonične balističke rakete

Iran je najavio stvaranje prve hipersonične balističke rakete

Iran je najavio razvoj svoje prve hipersonične balističke rakete.

O razvoju događaja rekao je komandant Vazdušno-kosmičkih snaga iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije Amirali Hadžizadeh, a citirala ga je državna iranska agencija IRNA.

„Ova nova raketa će proći kroz sve protivraketne odbrambene sisteme i mislim da decenijama neće postojati tehnologija sposobna da joj se suprotstavi“, rekao je Hadžizadeh i dodao da je projektil rešenje za uništavanje protivraketnih sistema neprijatelja i „značajan skok“ u ovoj sferi

Hipersonično oružje može da putuje pet puta većom brzinom od zvuka.

Istovremeno, agencija Rojters naglašava da do sada nije bilo izveštaja da je takvu raketu testirao Iran. Iako je Iran razvio veliku domaću industriju oružja usred međunarodnih sankcija i embarga, zapadni vojni analitičari kažu da Iran ponekad preuveličava svoje mogućnosti naoružanja.

Saopštenje je usledilo nakon što su SAD izrazile zabrinutost da bi Rusija mogla kupiti iranske rakete zemlja-zemlja za upotrebu u Ukrajini, pored dronova koje je već kupila od Teherana.

Posebno su ukrajinske vlasti svjesne planova Rusije da od Irana kupi balističke rakete Fateh-110 i Zolfagar i isporuči ih vazdušnim putem na Krim i morem u ruske luke na Kaspijskom moru.