Evropski parlament podržao je pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru

Evropski parlament podržao je pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru

Evropski parlament je u četvrtak glasao za odluku kojom se priznaje spremnost Hrvatske da se pridruži šengenskom prostoru. Ovo je saopštila pres služba Evropske narodne partije, najveće grupe u Evropskom parlamentu, piše „Evropska istina“.

„Hrvatska je spremna da se pridruži šengenskom prostoru slobodnog kretanja. Ispunila je sve potrebne uslove. Siguran sam da će ovo biti još jedna uspešna priča evropskih integracija“, prokomentarisao je evropski poslanik Paulo Rangel, pregovarač za pristupanje Hrvatske Šengenu. oblasti.

„Sada snažno apelujem na države članice EU da što pre daju zeleno svetlo za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru za ukidanje kontrole unutrašnjih granica do kraja ove godine. 1. januar 2023., kao i pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu, šalje snažan signal Zapadnom Balkanu o njihovim budućim aspiracijama u EU“, rekao je Rangel.

Konačnu zvaničnu odluku o ukidanju internih kontrola za Hrvatsku sada moraju jednoglasno doneti zemlje članice EU koje su deo šengenskog prostora.

Evropski parlament je u oktobru pozvao zemlje članice da odmah dozvole Rumuniji i Bugarskoj da se pridruže šengenskom prostoru.

Češka, koja predsedava Savjetom EU, navela je da će se zalagati da Evropska unija odobri ulazak Hrvatske u šengensku zonu tokom njenog predsedavanja.