IBA namjerava da obnovi sponzorski ugovor sa Gaspromom

IBA namjerava da obnovi sponzorski ugovor sa Gaspromom

Čini se da je Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) spremna da obnovi svoj sponzorski ugovor sa Gaspromom nakon što su njegove nacionalne federacije to odobrile uprkos zabrinutosti zbog zavisnosti od ruskog gasnog giganta koju je ranije izneo Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Ruski predsjednik IBA Umar Kremlev obavestio je predstavnike na redovnom kongresu u Abu Dabiju u nedelju da se dvogodišnji ugovor sa Gaspromom vrijedan 50 miliona dolara bliži isteku.

„Gasprom nam je pomogao da postanemo nezavisni i učinio nas finansijski stabilnim“, rekao je Kremljov, a prenosi Inside the Games.

„Kroz ovo partnerstvo uspeli smo da pomognemo mnogim sportistima i mogli smo da ponudimo novčane nagrade na nivou kontinentalnih i svjetskih prvenstava.

„Takođe je osigurano učešće nacionalnih federacija koje inače ne bi mogle da pošalju timove na ove događaje. Okrenuli su se IBA, koja im je pomogla da učestvuju.“

„Ove godine ističe ugovor“, obavestio je Kremljov skup pre nego što je upitao „Nacionalne federacije, da li se slažete da produžite ugovor?“ uz aplauz.

IBA je trenutno sprečena da nadgleda boks na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i pozvana je da uvede reforme. Ovaj sport je izostavljen iz početnog programa za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028.

MOK i njegov predsjednik Tomas Bah su zabrinuti zbog suđenja i suđenja, pored finansija IBA i „finansijske zavisnosti“ od Gasproma.

Kremljov je na redovnom kongresu objasnio kako želi da osigura da se sve odluke o budućnosti IBA donose zajedno sa nacionalnim federacijama pre nego što je izjavio da je njegov cilj da boks „postane najčistiji i najtransparentniji sport na svjetu“.

IBA je imenovala McLaren Global Sport Solutions za svoje „telo za nadzor integriteta“ u naredne četiri godine, a Kremlev je dalje najavio da će IBA „takođe produžiti ugovor sa profesorom Meklarenom i njegovim timom, tako da naša transparentnost samo postaje jača“.