Generalni sekretar NATO strahuje da će rat u Ukrajini „otrgnuti kontroli“

Generalni sekretar NATO strahuje da će rat u Ukrajini „otrgnuti kontroli“

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je da strahuje od mogućnosti da se rat u Ukrajini preraste u „veliki rat između NATO-a i Rusije“, ali veruje da se to može izbeći.

Kako prenosi „Evropska istina“, Stoltenberg je ovo rekao u intervjuu za NRK, objavljenom u petak.

„Bojim se da će rat u Ukrajini izmaći kontroli i prerasti u veliki rat između NATO-a i Rusije. Ali siguran sam da ćemo to uspeti da izbegnemo“, rekao je on, napominjući da je Alijansa povećala svoje prisustvo na istočni bok.

Prema riječima generalnog sekretara NATO-a, Putin ne može da sumnja u spremnost Alijanse da zaštiti svoje članice: „Najvažniji zadatak NATO-a je da spreči rat punih razmera u Evropi i to je ono na čemu radimo svaki dan.

Stoltenberg smatra da se Putin pogrešio kada je odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu.

„Mislim da neće uspeti da slomi Ukrajinu. Naprotiv, mobilisaće još veću podršku Ukrajini“, naveo je on.

Istovremeno, generalni sekretar Alijanse je upozorio da ne treba potcenjivati opasnost trenutne situacije u svetu.

„Suočeni smo sa testom da li sloboda može da uzvrati autoritarnom režimu. Razumem one koji misle da su cene hrane i struje previsoke. To je bolna cena koju plaćamo u Evropi. Ali ako Putin pobedi Ukrajinu i ugrožava našu slobodu, moraćemo da platimo mnogo veću cenu“, naglasio je Stoltenberg.

Ranije je generalni sekretar NATO rekao da Rusija pokušava da zamrzne rat u Ukrajini pre nego što krene u veću ofanzivu na proleće, pa bi Alijansa trebalo da nastavi da pruža podršku Ukrajini.