Grčki parlament zabranio je špijunske programe

Grčki parlament zabranio je špijunske programe

Grčki parlament odobrio je u petak nacrt zakona o zabrani komercijalnog špijunskog softvera u pozadini skandala koji uključuje prisluškivanje od strane specijalnih službi istaknutih zvaničnika, političara, aktivista i novinara, prenosi  AP.

Za predlog zakona glasalo je 156 poslanika, protiv su se izjasnila 142 parlamentaraca. Glasanju je prethodila dvodnevna debata, tokom koje su poslanici opozicije optužili vladu da pokušava da prikrije nezakonit nadzor i pozvali na prevremene izbore.

Prema novom zakonu, upotreba, prodaja ili distribucija špijunskog softvera u Grčkoj biće kažnjiva najmanje dvije godine zatvora.

Dokument predviđa i nove uslove za legalno prisluškivanje od strane organa za sprovođenje zakona, kao i ažuriranu proceduru za imenovanje direktora Nacionalne obaveštajne službe i njegovih zamenika.

Grupe za ljudska prava kritikovale su nacrt, tvrdeći da su izmene unete nakon loše organizovanih konsultacija i bez dovoljnog uvida javnosti.

Podsetimo, skandal je izbio u julu kada je Nikos Andrulakis – poslanik u Evropskom parlamentu i lider Socijalističke partije Grčke – podneo žalbu zbog navodnih pokušaja da sluša njegov mobilni telefon pomoću špijunskog programa Predator.

Kasnije se ispostavilo da su i drugi najviši političari i zvaničnici, biznismeni i aktivisti bili žrtve prisluškivanja, uključujući bivšeg premijera Antonisa Samarasa, brodskog tajkuna Vangelisa Marinakisa, vlasnika fudbalskih klubova Olimpijakos i Notingem Forest.

Grčka vlada tvrdi da njeni odeljenja nikada nisu koristila špijunski softver, a grčki premijer Kirijakos Micotakis odbio je da podnese ostavku usred skandala uprkos pozivima protivnika.

Tužilac Vrhovnog suda Grčke trenutno istražuje prisluškivanje u Grčkoj. Pored toga, Evropski parlament sprovodi sopstvenu istragu sličnih incidenata u drugim zemljama EU.