Francuska, Španija i Portugal grade vodonik do 2030

Francuska, Španija i Portugal grade vodonik do 2030

Španija, Francuska i Portugal dogovorile su se u petak da do 2030. godine izgrade veliki podmorski gasovod za transport vodonika sa Pirinejskog poluostrva do Francuske i na kraju ostatka Evrope.

Cilj gasovoda je da snabdevanje Evropske unije energijom postane nezavisnije, što je cilj koji je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu prošlog februara koja je izazvala energetsku krizu.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da će gasovod, nazvan H2Med, moći da prenosi oko 2 miliona metričkih tona vodonika u Francusku godišnje – 10 odsto procenjenih potreba EU za vodonikom. Očekuje se da će projekat koštati 2,5 milijardi evra (2,6 milijardi dolara).

Saopštenje je usledilo nakon sastanka Sančeza, njegovih francuskih i portugalskih kolega i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u gradu Alikanteu na istoku Španije.

„Danas, Pirinejsko poluostrvo postaje glavna evropska energetska kapija u svet“, rekla je Von der Lajen na zajedničkom brifingu za štampu.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će H2Med, koji zamenjuje raniji predlog za transport gasa preko Pirineja, „krenuti novim putem kroz Mediteran i oslanjati se na tehnologiju budućnosti, a to je vodonik“.

„Takođe će verovatno omogućiti kasnije druge evropske interkonekcije prema nekim drugim zemljama koje će želeti da dobiju taj vodonik“, dodao je on.

Portugal, Španija i Francuska postigle su širok dogovor o planu u oktobru. Nadaju se da će ga predstaviti Evropskoj komisiji do 15. decembra kako bi bio kvalifikovan za finansiranje EU, što bi moglo da predstavlja čak 50 odsto troškova.

Projekat će prvo povezati dve fabrike u severnom Portugalu i severnoj Španiji, a zatim će uključiti gasovod ispod Sredozemnog mora od severoistočne španske luke Barselone do francuskog Marseja.

„Jačamo stratešku autonomiju i energetsku bezbednost Evropske unije u trenutku kada je solidarnost među Evropljanima od suštinskog značaja za smanjenje energetske zavisnosti od zemalja koje koriste energiju kao sredstvo za ucenjivanje“, rekao je Sančez, govoreći o Rusiji i gasnoj krizi koja je nastala od tada. rat u Ukrajini.

On je rekao da projektom „teže da budu merilo ne samo u Evropi, već i širom sveta, u oblasti vodonika“.

Španija i Portugal su prvobitno htele da gase preko kopna do Francuske, ali je Pariz odbio taj predlog.

„Vodonik je menjač igre za Evropu“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je rekla da EU planira da proizvede 10 miliona metričkih tona obnovljivog vodonika do 2030. i da uveze još 10 miliona tona.