Ruski trgovac oružjem zamenjen za VNBA zvjezdu Griner napada Zapad

Ruski trgovac oružjem zamenjen za VNBA zvjezdu Griner napada Zapad

Ruski trgovac oružjem Viktor But, koji se vratio u svoju domovinu poslije 14 godina provedenih u američkom zatvoru kao deo zamjene za VNBA zvjezdu Britni Griner, rekao je da je Zapad spreman da uništi Rusiju.

Bout, nazvan „Trgovac smrću“ koji je obezbjedio oružje za neke od najgorih sukoba na svjetu, u Rusiji je viđen kao nepravedno zatvoren nakon preterano agresivne američke operacije.

Ruski državni mediji pozdravili su njegovo puštanje na slobodu, prenoseći snimak kako razgovara sa porodicom iz privatnog aviona nakon razmjene na aerodromu u Abu Dabiju, a zatim zagrli svoju ženu i majku na snežnoj pisti u Moskvi.

Govoreći u intervjuu za RT kanal sa Marijom Butinom, koja je takođe odležala 18 meseci u američkom zatvoru nakon što je osuđena da je delovala kao neregistrovani strani agent u Sjedinjenim Državama, Bout je rekao da se i dalje bori da kontroliše svoje emocije nakon zatvaranja.

Optužio je da je dugotrajni cilj Zapada bio da uništi Rusiju.

„Zapad vjeruje da nije uspeo da nas dokrajči kada je Sovjetski Savjez počeo da se raspada“, rekao je Bout. „A naši napori da živimo nezavisno, budemo nezavisna sila su šok za njih.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je razmena dogovorena između ruskih i američkih obaveštajnih agencija i da su kontakti održavani isključivo da bi se utvrdile njene specifičnosti.

„To nema nikakvog uticaja na ukupno stanje bilateralnih veza koje izgleda tužno“, rekao je Peskov u televizijskim komentarima.

Uprkos pregovorima o razmeni za Grinera, dvostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje i najistaknutijeg Amerikanca zatvorenog u inostranstvu, SAD nisu uspele da izbore slobodu za drugog Amerikanca, Pola Vilana. Vilan, izvršni direktor korporativne bezbednosti u Mičigenu, u zatvoru je u Rusiji od decembra 2018. godine zbog optužbi za špijunažu za koje su njegova porodica i američka vlada rekli da su neosnovane.

Američki zvaničnici rekli su da ne vide neposredan put za oslobađanje Vilana, rekavši da je Rusija drugačije tretirala njegov slučaj zbog optužbi za „lažnu špijunažu“ protiv njega. Ipak, oni su rekli da veruju da kanali komunikacije sa Rusima ostaju otvoreni za pregovore o njegovoj slobodi.

Peskov je rekao da „specijalne službe mogu da nastave sa radom ako bude potrebno“, a takođe je ukazao na ulogu UAE i Saudijske Arabije u pomaganju u posredovanju u razmjeni.