Finska će za sada pustiti Ruse koji bježe od mobilizacije

Finska će za sada pustiti Ruse koji bježe od mobilizacije

Finska granična straža će za sada dozvoliti ruskim državljanima koji beže od mobilizacije koju je najavio Vladimir Putin da pređu granicu i podnesu zahtev za azil.

Kako prenosi Evropska istina, ovo je u četvrtak izdanju EUObserver prenela portparolka granične straže Finske.

„Mi ispunjavamo međunarodne sporazume koje smo potpisali i ljudi mogu da podnesu zahtev za azil u Finskoj. Uopšteno govoreći, naravno, ako ruski državljani stignu u Finsku i zatraže azil na normalan način, mi smo u obavezi da razmotrimo ove zahteve.“ – Objasnio je.

Istovremeno, ukoliko političko rukovodstvo Finske donese odgovarajuću odluku, prolaz Rusa koji se kriju od mobilizacije može biti ograničen, dodao je portparol granične službe.

Kako je saopšteno, na pozadini najave mobilizacije u Ruskoj Federaciji, ministar spoljnih poslova Finske rekao je da će vlada te zemlje razviti rešenje za ograničavanje ulaska turista iz Rusije.

Podsetimo, Letonija, Estonija i Češka već su se izjasnile da neće izdavati humanitarne vize Rusima koji žele da izbegnu mobilizaciju. A predsednik Litvanije Gitanas Nauseda je, nakon što je najavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, pozvao Ruse da se „suprotstave prinudnom učešću” u ratu protiv Ukrajine.