Nuklearni rat je moguć – američki komandant

Nuklearni rat je moguć – američki komandant

Admiral mornarice Čarls Ričard, komandant američke strateške komande, izjavio je u sredu da se po prvi put od kraja Hladnog rata, SAD suočavaju sa mogućnošću nuklearnog rata sa protivnikom na istom nivou.

Govoreći na konferenciji koju su organizovale Vazduhoplovstvo u Merilendu, Ričard je tvrdio da će SAD morati da se pripreme za brzu eskalaciju protiv mogućih protivnika, uključujući i odbranu samih Sjedinjenih Država.

„Svi mi u ovoj prostoriji smo ponovo u poslu razmišljanja o… direktnom oružanom sukobu sa vršnjakom koji ima sposobnost nuklearnog oružja“, rekao je on, prema rezimeu njegovih komentara Pentagona. „To nismo morali da radimo više od 30 godina.

„Rusija i Kina mogu eskalirati do bilo kog nivoa nasilja koji odaberu u bilo kom domenu sa bilo kojim instrumentom moći širom sveta“, nastavio je on. „Jednostavno se dugo nismo suočavali sa takvim konkurentima i protivnicima.

U očima Moskve, SAD su trenutno zaključane u zastupničkom sukobu sa Rusijom u Ukrajini i stalno su eskalirale svoju posvećenost Kijevu u pogledu oružja, obaveštajne i finansijske pomoći otkako su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru.

Trenutna ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju prvog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem. Američka doktrina dozvoljava prvi nuklearni udar u „ekstremnim okolnostima za odbranu vitalnih interesa Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika i partnera“.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je ovaj stav u srijedu, izjavivši da će Kremlj „bez sumnje upotrebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i naš narod“, ako ruska teritorija bude ugrožena. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je takođe upozorio da su SAD „na ivici“ da postanu direktna strana u ukrajinskom sukobu, a da Vašington rizikuje „direktan sudar između nuklearnih sila“.

Slična upozorenja stigla su i iz SAD, posebno od bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji je u sredu izjavio da bi sukob, za koji je rekao da „nikada nije trebalo da se dogodi“, mogao „završiti kao Treći svijetski rat“.