FBI pripisuje ogromnu pljačku kriptovaluta Severnoj Koreji

FBI pripisuje ogromnu pljačku kriptovaluta Severnoj Koreji

FBI je prikačio ogromnu pljačku kriptovaluta usmerenu na igrače igre Akie Infiniti u Severnoj Koreji, objavljujući u četvrtak da su hakeri povezani sa zemljom, uključujući Lazarus Group, odgovorni. „Kroz našu istragu uspeli smo da potvrdimo Lazarus Group i APT38 , sajber akteri povezani sa DNRK-om, odgovorni su za krađu 620 miliona dolara u Ethereumu, prijavljenu 29. marta“, objavila je agencija u saopštenju objavljenom u četvrtak. Nije objasnilo kako je došlo do tog zaključka.

Lopovi su ukrali 620 miliona dolara u kripto Akie Infiniti, tokenu zasnovanom na blokčejnu Ethereum i zarađenom igranjem onlajn igre koja se takođe zove Akie Infiniti. Uspeli su da ukradu sredstva preko Ronin mreže kompanije Akie Infiniti, koja omogućava korisnicima da prenesu svoje kriptovalute u igru i van nje.

Prema Ronin Netvork-u, hakeri su koristili privatne ključeve da bi napravili lažna povlačenja. Sličan način napada korišćen je protiv blokčejn platforme Poli Netvork prošle godine, kada je haker pobegao sa 600 miliona dolara u tokenima. Međutim, počinilac je ubrzo vratio novac i nakon toga mu je platforma ponudila posao savetnika za bezbednost.

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je novčanik za kriptovalute povezan sa hakom Akie Infiniti, dodajući vezu na svoju listu sankcija u vezi sa Lazarus Grupom. Veruje se da je hakerska grupa odgovorna za hakiranje kompanije Soni Pictures 2014. i napad na ransomver VannaCri 2017. godine.

Pentagon je u izveštaju za 2020. tvrdio da severnokorejski korpus za sajber ratovanje uključuje 6.000 hakera koji deluju iz Belorusije, Kine, Indije, Malezije i Rusije. Pjongjang je negirao trenutne optužbe, kao i prethodne optužbe za hakovanje.

izvor RT

Ostavite odgovor