Moskva izbacuje diplomate EU

Moskva izbacuje diplomate EU

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je 18 zaposlenih u Delegaciji EU „personom non grata“ kao odgovor na „neprijateljske akcije“ Evropske unije.

Ministarstvo je u petak pozvalo šefa Delegacije Evropske unije Markusa Ederera da izrazi „snažnu primedbu“ na ranije „neopravdano“ proterivanje 19 radnika stalne misije Rusije pri EU i Euratomu.

„Ruska strana je navela da je EU odgovorna za dosledno uništavanje arhitekture bilateralnog dijaloga i saradnje koja je stvarana decenijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ederer je takođe dobio podsetnik na neophodnost da EU poštuje Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„Kao odgovor na neprijateljske akcije Evropske unije, 18 zaposlenih u Delegaciji EU u Rusiji proglašeno je za „persona non grata“ i moraće da napuste teritoriju Ruske Federacije u bliskoj budućnosti“, rekao je on.
Evropska unija osudila je ono što je nazvala „neopravdanom, neosnovanom odlukom“ Moskve. Portparol bloka Piter Stano rekao je da je ova mjera „čista odmazda” koja bi „samo produbila izolaciju Rusije”.

„Evropska unija snažno poziva Kremlj da se vrati poštovanju međunarodnih pravila i kooperativnom pristupu međunarodnim odnosima“, naveo je Stano na Tviteru.

EU je 5. aprila proglasila 19 ruskih diplomata personama non gratae, rekavši da se „uključuju u aktivnosti suprotne njihovom diplomatskom statusu“. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na tu najavu rekavši da EU treba da očekuje „odgovarajuće mere“ kao odgovor, prenosi RT.

Vijest o proterivanju diplomata EU od petka postala je poslednja runda u tekućem diplomatskom sukobu između Rusije i zapadnih zemalja, koji se intenzivirao nakon pokretanja ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara. Desetine ruskih diplomata su proterane, a Rusija je upozorila da bi svako proterivanje izazvalo odmazdu.

Rusija je napala svog susjeda krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove Minskih sporazuma, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Ostavite odgovor