Evropska komisija dala detalje plana finansiranja Ukrajine sa 18 milijardi evra

Evropska komisija dala detalje plana finansiranja Ukrajine sa 18 milijardi evra

Program makrofinansijske pomoći Evropske unije od 18 milijardi evra predviđa davanje beskamatnih kredita Ukrajini na period do 35 godina, a EU neće zahtjevati uplate od ukrajinske vlade do 2033. godine.

O tome je, kako prenosi „Evropska istina“, rekao potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u intervjuu za Forbs Ukrajina.

„Oni (Ukrajina) će imati grejs period od 10 godina za ukupan rok kredita od 35 godina. Program takođe ima komponentu granta koja pokriva otplatu kamata. To jest, u stvari, za Ukrajinu je to meki zajam (soft loan po kamatnim stopama nižim od tržišnih).“ , objasnio je on.

Dombrovskis je dodao da 18 milijardi evra uključuje i tri milijarde iz programa od devet milijardi evra, koji neće biti isplaćeni do kraja 2022. godine.

Predstavnik EU je napomenuo da Evropska komisija cilja tromjesečno finansiranje Ukrajine u iznosu do 4,5 milijardi evra, pod uslovima koji će biti navedeni u memorandumu o razumjevanju sa ukrajinskom vladom. U prvom kvartalu ovaj iznos će vjerovatno biti podeljen u dvije podtranše, od kojih bi prva trebalo da bude dodeljena u januaru 2023. godine – to je bio zahtjev ukrajinske vlade.

„Početkom godine se obično smanjuju poreski prihodi. Ne možemo još da navodimo konkretne cifre. Zahtev premijera Denisa Šmihala je 2,5 milijardi evra“, napomenuo je potpredsjednik Evropske komisije.

Dombrovskis je napomenuo da EU nema striktan stav u vezi sa pravcima za koje treba koristiti sredstva programa: „Međutim, sam naziv makrofinansijskog programa sugeriše da je on usmjeren na podršku makro-stabilnosti u zemlji. i stabilizacija finansijskih tokova u privredi“.

Evropska komisija očekuje da će Evropski parlament odobriti program makrofinansijske pomoći Ukrajini sledeće nedelje, a Savet Evropske unije – u prvoj polovini decembra. Pored toga, biće neophodno potpisati memorandum o razumevanju sa vladom Ukrajine.

Evropska komisija je 9. novembra predložila paket podrške Ukrajini bez presedana u iznosu do 18 milijardi evra za 2023. godinu. Međutim, EU će morati da izmjeni zakone kako bi tehnički omogućila da Ukrajini obezbjedi prva sredstva iz novog paketa.

Mađarska je već javno izjavila da neće podržati program i ponudila alternativu – da obezbjedi finansiranje na bilateralnoj osnovi.