Iran pojačava razbijanje kurdske oblasti; grupa za ljudska prava kaže da su četiri ubijena

Iran pojačava razbijanje kurdske oblasti; grupa za ljudska prava kaže da su četiri ubijena

Iranski klerikalni vladari pojačali su suzbijanje upornih antivladinih protesta u kurdskom regionu u zemlji, raspoređujući trupe i ubivši najmanje četiri demonstranta u nedjelju, objavili su postovi na društvenim mrežama i grupe za ljudska prava.

Protesti širom zemlje, izazvani smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u septembru, koja je bila u pritvoru moralne policije, bili su najintenzivniji u oblastima u kojima živi većina od 10 miliona iranskih Kurda.

Video snimci na društvenim mrežama, koje Rojters ne može da proveri, prikazuju konvoj vojnih vozila sa teško naoružanim trupama, navodno u gradu Mahabadu na zapadu zemlje. Zvukovi teškog naoružanja mogli su se čuti na nekoliko drugih video zapisa.

Grupa za ljudska prava Hengav sa sedištem u Norveškoj saopštila je da su vojni helikopteri prevozili pripadnike Revolucionarne garde za koje se mnogi strahuju da bi ugušili proteste u kurdskom gradu Mahabadu u kojem dominiraju suniti.

U saopštenju, koje su preneli državni mediji, garda je potvrdila „jačanje“ svojih snaga u severozapadnom kurdskom regionu kako bi se suprotstavili „terorističkim separatističkim grupama“ u toj oblasti.

„Bezbednost ljudi je naša crvena linija… a odlučno suočavanje sa teroristima je naš mandat“, navodi se u saopštenju.

Iranske vlasti, koje su za Aminijevu smrt okrivile postojeća zdravstvena stanja, kažu da su nemire podstakli strani protivnici i optužuju naoružane separatiste za vršenje nasilja.

„UZNEMIRUJUĆE VijESTI“

Istaknuti sunitski sveštenik Molavi Abdolhamid, moćan glas neslaganja u Islamskoj Republici kojom vladaju šiiti, pozvao je snage bezbjednosti da se uzdrže od pucanja na ljude u Mahabadu.

„Uznemirujuće vesti stižu iz kurdskih oblasti, posebno iz Mahabada… pritisak i obračun će dovesti do daljeg nezadovoljstva“, napisao je Abdolhamid na Tviteru.

Hengav je rekao da su najmanje četiri demonstranta ubijena u kurdskoj oblasti. U opširnom izveštaju aktivista 1500Tasvir navodi se da su 16-godišnji učenik i učiteljica ubijeni u kurdskom gradu Javanrudu. Detalji se ne mogu nezavisno potvrditi.

Iranski državni mediji javili su da je u toj oblasti ponovo uspostavljen mir. Ali aktivisti i Hengav su na Tviteru objavili da je „otpor“ nastavljen u nekoliko kurdskih gradova.

„U (kurdskom gradu) Marivan represivne snage su otvorile vatru na ljude“, rekao je Hengav.

Ustanak se pretvorio u narodni revolt besnih Iranaca iz svih slojeva društva, predstavljajući jedan od najsmelijih izazova klerikalnim vođama od Islamske revolucije 1979. godine koja ih je dovela na vlast.

Ehsan Hajsafi, fudbaler koji inače igra u Atini, postao je u nedelju prvi član iranske reprezentacije koji je progovorio sa Svetskog prvenstva u Dohi u znak podrške protestima kod kuće. Ostali igrači su ćutali, a neki aktivisti su pozvali na proteste protiv tima.

Protesti su se protegli već treći mjesec uprkos nasilnom državnom gušenju i smrtnim kaznama izrečenim za najmanje šest demonstranata.

HRANA je saopštila da je 410 demonstranata ubijeno u nemirima od subote, uključujući 58 maloletnika. Ubijena su i oko 54 pripadnika snaga bezbednosti, navodi se i dodaje da je više od 17.251 osoba uhapšena. Vlasti nisu dale procenu šireg broja smrtnih slučajeva.

Dve iranske glumice, koje su objavile svoje slike na Instagramu bez obavezne marame u znak solidarnosti sa protestima, uhapšene su u nedelju zbog podsticanja protesta, javili su iranski državni mediji.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da Iranci u nekoliko drugih gradova nastavljaju proteste, od Teherana do severozapadnog grada Tabriza, pozivajući na rušenje Islamske Republike i uzvikujući „Smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hamneiju“.