EU zabranjuje Rusima svoje kripto tržište

EU zabranjuje Rusima svoje kripto tržište

EU je uvela ozbiljnu zabranu pružanja kripto usluga Rusima u okviru svoje osme runde sankcija koje su odobrene u četvrtak. Nova mera pojačava ograničenja koja su bila na snazi od aprila.

„Postojeće zabrane za kripto imovinu su pooštrene zabranom svih novčanika, računa ili usluga čuvanja kripto imovine, bez obzira na iznos novčanika (ranije je bilo dozvoljeno do 10.000 evra [9.900 dolara])“, stoji u objavljenom saopštenju za javnost. na sajtu Evropske komisije.

Nakon što su Visa i Mastercard napustile rusko tržište ranije ove godine i neke banke su bile isključene sa SVIFT-a, kriptovalute, posebno stabilna valuta USDT, postale su jedan od najpopularnijih načina za Ruse da prenose novac u inostranstvo.

Operateri kripto usluga sa sedištem u EU možda će morati da zaustave obradu transakcija sa Rusima, osim ako klijenti nisu rezidenti u bloku, piše Forbs Rusija u četvrtak.

Platforme koje nisu članice EU mogu slediti taj primer, upozorio je Forbs Rusija. Nakon što je blok u aprilu uveo ograničenje od 10.000 evra, Binance, registrovana u SAD, jedna od najpopularnijih berzi među Rusima, usvojila je istu mjeru.