Rojters: EU spremna da udari Rusiju novim sankcijama

Rojters: EU spremna da udari Rusiju novim sankcijama

Zemlje EU postigle su preliminarni dogovor o osmoj rundi sankcija Rusiji, javio je Rojters u petak, pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima.

Izaslanici iz celog 27-članog bloka razgovarali su o predlozima predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen ranije ove nedelje i navodno su dali početno zeleno svetlo, a konačno odobrenje se očekuje sledeće nedelje.

Visoki zvaničnik je u sredu otkrio novi paket „zajedljivih“ sankcija koje uključuju više ograničenja trgovine, pojedinačne crne liste i korake ka ograničavanju cene ruske pomorske isporuke nafte trećim zemljama.

Kompanijama iz EU takođe bi bilo zabranjeno da pružaju više usluga Rusiji, dok evropskim građanima ne bi bilo dozvoljeno da sede u upravnim odborima ruskih državnih kompanija prema predlogu.

Nove kazne će morati jednoglasno da odobre sve zemlje članice EU pre nego što budu zvanično uvedene. Međutim, blok je podeljen po pitanju ograničenja cene nafte, a Mađarska je najglasniji kritičar tog poteza.

Ranije ove nedelje, Gergelj Guljaš, visoki zvaničnik u vladi mađarskog premijera Viktora Orbana, rekao je da Budimpešta neće podržati nikakve nove sankcije Zapada ako budu usmerene na rusku energiju, pošto je Mađarska u velikoj meri zavisna od tih snabdevanja.

Budimpešta je u maju sebi obezbedila odricanje kada je embargo na uvoz ruske nafte uvršten u jednu od prethodnih rundi sankcija.

Novi predlog sada treba da ide na sastanak nacionalnih lidera bloka u Pragu 6. ​​i 7. oktobra, rekli su izvori agenciji.

Brisel je do sada usvojio sedam rundi sankcija, ciljajući, između ostalog, na finansijski sektor Rusije, pojedince i entitete, kao i na ugalj i zlato.