SZO zabinuta zbog izbijanja kolere

SZO zabinuta zbog izbijanja kolere

Epidemije kolere samo ove godine prijavljene su u 26 zemalja, a prosečna stopa smrtnosti je značajno porasla, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Posle godina opadanja broja, vidimo veoma zabrinjavajući porast izbijanja kolere širom sveta tokom prošle godine“, rekao je Filip Barboza, vođa tima SZO za koleru i epidemijske dijarejne bolesti, na brifingu za novinare u Ženevi.

Naglašavajući da su „sama epidemije veće i smrtonosnije“, Barboza je otkrio da je prosečna stopa smrtnosti ove godine već tri puta veća u odnosu na pet prethodnih godina.

On je izrazio zabrinutost zbog izbijanja epidemije u Siriji, na Rogu Afrike i u delovima Azije, posebno u Pakistanu, koji se bori sa razornim poplavama.

Barboza je objasnio da su „ekstremni klimatski događaji“, kao što su poplave, cikloni ili suše, postali važan uzrok izbijanja kolere, zajedno sa siromaštvom i sukobima. Daljnjim smanjenjem pristupa čistoj vodi, prirodne katastrofe stvaraju „idealno okruženje za napredovanje kolere“, rekao je zvaničnik.

On je takođe pozvao zemlje da „reaguju odmah“ kako bi izbegle dalje pogoršanje situacije. Pošto vakcine protiv kolere nisu lako dostupne, rekao je Barboza, važno je „pronaći načine da se angažuje više proizvođača“. Proširenje pristupa antibioticima i čistoj vodi, kao i poboljšani nadzor su takođe najvažniji u prevenciji i suzbijanju izbijanja, rekao je Barboza, napominjući da je kolera bolest koja se može sprečiti i lečiti.

Njegove primjedbe uslijedile su dan nakon što je sirijsko ministarstvo zdravlja objavilo da je broj slučajeva kolere u toj ratom razorenoj zemlji dostigao 426 i da su mnogi od 33 potvrđena smrtna slučaja uzrokovani kašnjenjem u traženju medicinske pomoći, objasnilo je ministarstvo.