SAD i Rusija su do sada koristile svoju vojnu telefonsku liniju tokom rata u Ukrajini

SAD i Rusija su do sada koristile svoju vojnu telefonsku liniju tokom rata u Ukrajini

Komunikaciona linija stvorena između vojske Sjedinjenih Država i Rusije na početku rata Moskve protiv Ukrajine do sada je korišćena samo jednom, rekao je američki zvaničnik Rojtersu.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da su Sjedinjene Države pokrenule poziv putem linije za „dekonfliktnost“ kako bi saopštile svoju zabrinutost zbog ruskih vojnih operacija u blizini kritične infrastrukture u Ukrajini.

Rojters je prvi koji je izvjestio o korišćenju linije za dekonflikaciju, mimo redovnog testiranja.

Poznato je nekoliko detalja oko konkretnog incidenta koji je doveo do poziva na liniji koja povezuje Evropsku komandu američke vojske i Ruski centar za upravljanje nacionalnom odbranom.

Zvaničnik je odbio da precizira, ali je rekao da nije korišćen kada je zalutala raketa pala na Poljsku članicu NATO-a 15. novembra, ubivši dvije osobe. Eksploziju je verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane, ali je Rusija na kraju odgovorna jer je započela rat krajem februara, saopštio je NATO.

Iako je američki zvaničnik odbio da precizira koje ruske aktivnosti su izazvale uzbunu SAD, bilo je javno priznatih incidenata koji uključuju ruske borbe oko kritične ukrajinske infrastrukture.

To uključuje ruske operacije oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, najveće evropske, koja je pod ruskom kontrolom.

Ukrajina je takođe izrazila zabrinutost da bi Rusija mogla da digne u vazduh branu Nova Kahovka, koja zadržava ogroman rezervoar na jugu Ukrajine. Pucanje brane bi dovelo do toga da zid od vode poplavi naselja ispod, uključujući i stratešku regionalnu prestonicu Herson, koju su ukrajinske snage ponovo zauzele 11. novembra.

Komunikacije između SAD i Rusije bile su u centru pažnje od početka ruske invazije na njenog suseda, s obzirom na ozbiljan rizik da bi pogrešna procena bilo koje strane mogla da izazove direktan sukob između nacija sa nuklearnim oružjem.

Linija za dekonflikt je samo jedan od nekoliko načina na koje vojske SAD i Rusije još moraju da komuniciraju.

Ostali vojni kanali uključuju retke razgovore na visokom nivou između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Najviši američki i ruski generali, general američke vojske Mark Mili i ruski general Valerij Gerasimov, takođe su razgovarali u dva navrata od početka rata, saopštila je njegova kancelarija.

Savjetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i direktor CIA Bil Berns takođe su imali kontakt sa ruskim zvaničnicima.

Ipak, odnosi SAD i Rusije su na najnižoj tački od Hladnog rata, a američki Stejt department je u ponedeljak saopštio da je Moskva odložila razgovore u Kairu sa ciljem obnavljanja inspekcija nuklearnog oružja. Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su razgovori odloženi. Nijedna strana nije navela razlog.

Upitan za komentar o liniji za dekonflikt, Pentagon je rekao samo da je zadržao nekoliko kanala za „razgovaranje o kritičnim bezbednosnim pitanjima sa Rusima tokom nepredviđenih ili vanrednih situacija u svrhu sprečavanja pogrešnih procena, vojnih incidenata i eskalacije“.

„Ohrabreni smo nedavnim visokim pozivima Ministarstva odbrane sa ruskim kolegama i verujemo da je nastavak dijaloga ključan“, rekao je portparol Ministarstva odbrane.

Ni ruska ambasada u Vašingtonu ni njeno ministarstvo odbrane u Moskvi nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Kada je to objavljeno u martu, Pentagon je rekao da je linija za dekonflikaciju stvorena da bi se izbegli bilo kakvi nenamerni sukobi u vazdušnom prostoru NATO-a ili na zemlji.

„To nije zamišljeno da bude univerzalna linija za žalbe gde možemo samo da podignemo slušalicu i registrujemo zabrinutost o tome šta Rusija radi u Ukrajini“, rekao je tada visoki zvaničnik američke odbrane.

Tokom Hladnog rata, Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su održavale takve vruće linije na različitim nivoima.

Aleksandar Veršbou, bivši američki ambasador u Moskvi i bivši visoki zvaničnik Pentagona i NATO-a, rekao je da je najnovija linija za dekonflikt trebalo da se fokusira na svakodnevne operacije – za razliku od više strateških razgovora između najviših zvaničnika poput Milija i Gerasimova.

Veršbou je napravio poređenje sa daleko aktivnijom linijom dekonfliktnosti za Siriju, gde američke i ruske vojne snage ponekad deluju u istom vazdušnom prostoru ili terenu.

„To smo videli u Siriji, gde direktan operativni kanal može bar da razjasni namere tokom situacije koja se brzo odvija u kojoj možda Vašington spava“, rekao je Veršbou za Rojters.

Linija za dekonflikaciju se testira dva puta dnevno uz pozive na ruskom jeziku, rekao je američki zvaničnik Rojtersu. Ruski govornik iz Evropske komande SAD inicira te pozive iz Visbadena u Njemačkoj, rekao je zvaničnik.

Visbaden je takođe lokacija Pentagonove nove Grupe za bezbednosnu pomoć-Ukrajina, ili SAG-U, koja daljinski podržava odbranu vlade Kijeva od ruskih trupa.

Američki zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, ranije su rekli da su planeri na početku sukoba verovali da bi linija za dekonflikaciju mogla biti korisna ako Sjedinjenim Državama treba da evakuišu Amerikance sa teritorije koju je okupirala Rusija.

Kada je rat počeo, Sjedinjene Države su mislile da bi Rusija mogla brzo da zauzme ukrajinsku teritoriju, uhvativši američke građane u zamku pre nego što su imali priliku da odu.

Jedan zvaničnik je spekulisao da je to takođe moglo biti upotrebljeno ako je ruski borbeni avion jurio ukrajinski avion u vazdušni prostor Poljske, ili ako bi ruska raketa prešla vazdušni prostor NATO-a.