BlockFi traži zaštitu dok FTKS kolaps potresa kripto

BlockFi traži zaštitu dok FTKS kolaps potresa kripto

Zajmodavac kriptovaluta BlockFi podnosi zahtjev za zaštitu od bankrota u poglavlju 11, jer se posljedice kolapsa kripto razmjene FTKS šire napolje.

U podnesku od ponedeljka za zaštitu od bankrota u Nju Džersiju, gde se nalazi, BlockFi je potraživao više od 100.000 poverilaca, a obaveze BlockFi-ja se kreću od 1 do 10 milijardi dolara.

„Poglavlje 11 je transparentan proces i nastavićemo da komuniciramo sa našim klijentima kako bismo bili sigurni da čuju direktno od nas“, naveo je BlockFi u tvitu.

Kriptovalute su bile u povlačenju u ponedeljak u već katastrofalnoj godini. Bitcoin, među kriptovalutama kojima se najviše trguje, pao je za skoro 70% u 2022. na ispod 16.000 dolara po komadu.

BlockFi Inc., koji je osnovan 2017. godine, rekao je da će mu zaštita od stečaja omogućiti stabilizaciju kompanije i restrukturiranje. To restrukturiranje će uključivati pokušaj da povrati sve obaveze koje duguju svojim ugovornim stranama, uključujući FTKS i povezana korporativna lica. BlockFi, koji je početkom prošlog leta spasio FTKS Sam Bankman-Fried, rekao je da predviđa da će oporavak od FTKS-a biti odložen.

FTKS je ranije ovog mjeseca podneo zahtev za zaštitu od bankrota. U to vrijeme, BlockFi je na Tviteru objavio da nije u mogućnosti da posluje kao i obično i da je pauzirao povlačenje klijenata kao rezultat pada FTKS-a.

„Sa kolapsom FTKS-a, menadžerski tim i upravni odbor BlockFi-ja su odmah preduzeli mere da zaštite klijente i kompaniju“, rekao je Mark Renzi iz Berkelei Research Group-a, finansijski savetnik BlockFi-ja, u pripremljenoj izjavi u ponedeljak.

Implozija FTKS-a se još uvek rešava i nije poznato koliku kolateralnu štetu bi mogla da nanese.

Već postoje poređenja sa kolapsom poznate banke sa Vol Strita Lehman Brothers 2008. Banka je uveliko trgovala hipotekama sa drugorazrednim hipotekama koje su izgubile skoro svu svoju priznatu vrijednost i uzdrmale američku i globalnu ekonomiju.

BlockFi ima 256,9 miliona dolara u gotovini, za koje očekuje da će obezbjediti dovoljno jastuka za podršku nekim operacijama tokom restrukturiranja.