Dolar naglo pada nakon kolapsa SVB-a

Dolar naglo pada nakon kolapsa SVB-a

Dolar je naglo pao u ponedeljak zbog povećanih očekivanja da će Federalne rezerve krenuti manje agresivnim monetarnim putem, pošto su vlasti uskočile da ograniče posledice iznenadnog kolapsa banke Silicijumske doline (SIVB.O).

Vlada SAD najavila je nekoliko mera rano tokom azijskog trgovačkog dana, rekavši da će svi klijenti SVB-a imati pristup svojim depozitima od ponedeljka.

Vlasti su takođe saopštile da će deponenti njujorške Signature banke (SBNI.O), koju je u nedelju zatvorio državni finansijski regulator u Njujorku, biti kompletirani bez gubitka za poreske obveznike.

Fed je najavio da će staviti na raspolaganje dodatno finansiranje kroz novi program bankovnog oročenog finansiranja, koji će depozitnim institucijama nuditi kredite do jedne godine, uz podršku državnih obveznica i druge imovine koju ove institucije drže.

Tržišna previranja usled kolapsa SVB-a navela su investitore da spekulišu da Fed ovog meseca više neće podizati kamatne stope za velikih 50 baznih poena. Fokus investitora će sada biti na podacima o inflaciji od utorka kako bi procenili koliko će Fed biti jastreb.

Indeks dolara, koji meri američku valutu u odnosu na šest rivala, pao je za 0,55% na skoro jednomesečni minimum od 103,67 nakon što je Goldman Sachs rekao da više ne očekuje da će Fed povećati stopu na sastanku 22. marta. Indeks je poslednji bio na 103,85.

„Iz perspektive FOMC-a, njihova zabrinutost je i dalje inflacija i inflacija se zapravo nije usporila“, rekla je Kerol Kong, valutni strateg u Commonvealth Bank of Australia, dodajući da će indeks potrošačkih cena u utorak nastaviti da pokazuje da inflacija ostaje uporno visoka.

„S obzirom na ono što se dogodilo u finansijskom sistemu SAD, povećanje od 25 baznih poena je verovatnije nego povećanje od 50 baznih poena.

Tržište sada ceni skoro 18% šanse da se Fed drži svoje trenutne stope i 82% šanse za povećanje od 25 baznih poena. Nasuprot tome, tržište je procenilo 70% šanse za povećanje od 50 baznih poena pre kolapsa SVB-a.

„Očekivanja u vezi sa terminalnom stopom trebalo bi da ostanu ispod vrhova postignutih tokom Pauelovog svedočenja prošlog utorka, sa opreznijim pristupom verovatno nakon ovog sloma“, rekao je Karl Šamota, glavni tržišni strateg u kompaniji Corpai.

„Epizoda će doprineti višim nivoima pozadinske volatilnosti, pri čemu investitori oprezno gledaju da se pojave druge pukotine kako se politika Fed-a nastavlja.

U međuvremenu, japanski jen je ojačao 0,61% u odnosu na američki dolar na 134,18 za dolar, dotaknuvši jednomesečni maksimum od 133,58 ranije na sednici.

Evro je porastao za 0,72% na 1,072 dolara, lebdeći blizu jednomesečnog maksimuma od 1,0737 dolara na koji je ranije skočio. Sterling je poslednji put trgovao na 1,2114 dolara, što je porast od 0,71% tog dana.

Australijski dolar je porastao 1,31% na 0,666 dolara i bio je na putu za najveći jednodnevni skok procenta od 6. januara. Kivi je ojačao 1% na 0,620 dolara.

Bitkoin i druge kriptovalute su ojačale, a bitkoin je porastao za 11,74% na 22.454,09 dolara. Ethereum je poslednji put porastao za 12,48% na 1,604,10 dolara.

Dvogodišnji prinos američkog trezora, koji se obično kreće u korak sa očekivanjima kamatnih stopa, pao je za 14,9 baznih poena na 4,439%, što predstavlja najveći trodnevni pad od Crnog ponedeljka 1987.