Ukrajina je odbila preko 100 ruskih napada prošlog dana

Ukrajina je odbila preko 100 ruskih napada prošlog dana

Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj nastavlja ofanzivne operacije na pravcima Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka i Šahtjorsk, pošto su odbrambene snage Ukrajine odbile 102 pokušaja napada u poslednja 24 sata. To je prema jutarnjem ažuriranju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine koje je video Ukrinform.

Vojska napominje da osvajači nastavljaju da primenjuju terorističke taktike, neselektivno granatirajući naseljena područja, čime grubo krše norme međunarodnog humanitarnog prava.

„U protekla 24 sata, neprijatelj je izveo tri raketna udara, uključujući i civilni infrastrukturni objekat u gradu Slovijansk, u oblasti Donjecka. Neprijatelj je takođe izveo osam vazdušnih i 49 udara koristeći višecevne bacače raketa“, saopštio je Generalštab. .

Nivo raketne pretnje ostaje visok na celoj teritoriji Ukrajine.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je tokom proteklog dana gađalo ruski protivvazdušni raketni kompleks, kao i šest grupa ljudstva i opreme.

„Raketne i artiljerijske jedinice pogodile su kontrolni punkt, dva klastera, dva skladišta municije i skladište goriva“, navodi se u ažuriranju.

Na osovinama Volin, Polska, Sivershchina i Slobozhanshchina, operativna situacija nije doživela značajne promene. Neprijatelj održava prisustvo u blizini državne granice Ukrajine, ali se ne formiraju ofanzivne grupe. Neprijatelj nastavlja da jača svoje položaje u pograničnim oblastima ruske Belgorodske oblasti. Okupatori su granatirali područje Volfina Sumske oblasti, kao i Streleča, Mali Prohodi, Krasne, Veliki Burluk i Bolohivka u oblasti Harkov.

Neprijatelj pokušava da prodre u odbranu Ukrajine na osovinama Kupijansk i Liman. Pokrenuli su bezuspešne ofanzivne napore u oblastima naselja Dvorična, Nevske, Červonpopivka, Kremina, Dibrova, Bilohorivka i Verhniokamianske. Takođe su granatirali područja Dvorične, Zapadne, Masjutivke, Kupjanska, Krohmalne, Piščane i Černeščine u oblasti Harkov; Novoselivske, Makijevka, Nevske, Dibrova i Bilohorivka Luganske oblasti, kao i Siversk i Spirne Donjecke oblasti.

Na osovini Bakhmut, neprijatelj ne prestaje da pokušava da zauzme grad Bakhmut. Takođe, ukrajinski branioci su odbili neprijateljske napade u oblastima Vasjukivka, Minkivka, Orihovo-Vasilovka i Ivanivske. Pod neprijateljskom vatrom su se našli Orihovo-Vasilovka, Hrihorivka, Bogdanivka, Bahmut, Časiv Jar, Predtečin, Kurdjumivka, Ozarjanovka, Družba, Majorsk i Njujork.

Na osovinama Avdiivka, Mariinka i Šahtjorsk, neprijatelj je vodio neuspešne ofanzivne operacije u oblastima naselja Kamianka, Avdiivka, Vodiane, Severne, Pervomaiske, Mariinka i Pobieda. Neprijateljskim granatiranjem pogođena su područja brojnih naselja duž linije kontakta, uključujući Berdiči, Avdijevku, Tonenke, Vodjane, Georgijevku, Nevelske, Krasnohorivku, Hostre, Pobijeda, Vuhledar, Vremivku i Neskučne u regionu Donjecka.

Na Zaporoškoj i Hersonskoj sekiri, neprijatelj je u defanzivi. Granatirana su područja naselja duž linije kontakta, uključujući Olhivske, Malinovku, Huljajpole, Bilohiriju, Malu Tokmačku, Novodanilivku, Novoandrijevku i Kamjanske u regionu Zaporožja; kao što su bila naselja Berislav, Ponjativka, Dnjeprovske i Bilozerka u Hersonskoj oblasti i Tamarina i Očakov u Mikolajevskoj oblasti.

Ruski osvajači nastavljaju da pljačkaju privremeno osvojene teritorije. Nedavno, u Enerhodaru, okupatori pljačkaju obrazovno-vaspitni centar Zaporoške nuklearne elektrane.

U pozadini velikih gubitaka u ljudstvu, neprijatelj koristi alternativne izvore da popuni svoje snage. Prošle nedelje primećen je putnički voz koji se kretao ka okupiranom delu Donjecke oblasti u kojem su bili iznajmljeni osuđenici. Veruje se da su u jednom od vagona bile žene regrute puštene iz zatvorskih ustanova.