Danska vlada može da raspiše vanredne izbore kako bi izbjegla izglasavanje nepovjerenja

Danska vlada može da raspiše vanredne izbore kako bi izbjegla izglasavanje nepovjerenja

Danske vladajuće socijaldemokrate objavile su u srijedu oglase na cijeloj strani u glavnim novinama, podgrevajući očekivanja da će premijerka Mete Frederiksen raspisati prevremene izbore, prenosi Rojters.

Mnogi politički analitičari očekuju da će Frederiksen to objaviti u srijedu kako bi izbjegla izglasavanje nepovjerenja njenoj administraciji od strane jednog od njenih saveznika.

Oglas prikazuje Frederiksena okruženog partijskim liderima i levog i desnog bloka sa porukom političke saradnje, uključujući i dansku reč „Valg“, što znači i izbor i izbor.

Upitana u utorak uveče u intervjuu za emiter DR da li će raspisati izbore u sredu, Frederiksen je rekla: „Postaje toplije“.

Njena partija levog centra vlada zemljom uz podršku još tri levičarske stranke.

Ako izbori ne budu raspisani za sredu, jedna od tih partija, Socijalno-liberalna partija, saopštila je da će u četvrtak objaviti glasanje o nepoverenju.

Vlada se suočila sa široko rasprostranjenim kritikama jer je naredila uništavanje svih farmi minka u zemlji zbog straha da bi mogle da šire mutiranu varijantu koronavirusa.

Kasnije se ispostavilo da ne postoji pravni osnov za uništavanje zdravih životinja.

Danska je u centru globalne političke krize nakon što su prošle nedelje oštećena dva gasovoda koji gasovod iz Rusije u Evropu preko Baltičkog mora u, kako su svetski lideri nazvali čin sabotaže.

U Danskoj, šefovi vlada imaju slobodu da raspišu izbore kad god žele, sve dok se oni održavaju u roku od četiri godine od prethodnog.