Nobelova nagrada za 3 hemičara koji su učinili da molekuli „kliknu“

Nobelova nagrada za 3 hemičara koji su učinili da molekuli „kliknu“

Tri naučnika su u srijedu zajedno nagrađena ovogodišnjom Nobelovom nagradom za hemiju za razvoj načina „spojivanja molekula“ koji se može koristiti za dizajniranje boljih lekova.

Amerikanci Carolin R. Bertozzi i K. Barri Sharpless i danski naučnik Morten Meldal citirani su za svoj rad na hemiji klikova i bioortogonalnim reakcijama, koji se koriste za pravljenje lijekova protiv raka, mapiranje DNK i kreiranje materijala koji su prilagođeni specifičnoj namjeni.

„Sve je u spajanju molekula“, rekao je Johan Akvist, član Kraljevske švedske akademije nauka koja je u srijedu proglasila pobjednike na Institutu Karolinska u Stokholmu, Švedska.

Šarples (81), koji je prethodno dobio Nobelovu nagradu 2001. godine, a sada je peta osoba koja je dobila nagradu dva puta, prvi je predložio ideju za povezivanje molekula korišćenjem hemijskih „kopča“ na prelazu milenijuma, rekao je Akvist.

„Problem je bio pronaći dobre hemijske kopče“, rekao je on. „Moraju da reaguju jedni na druge lako i konkretno.

Meldal, 68, sa sedištem na Univerzitetu u Kopenhagenu, Danska, i Šarples, koji je povezan sa Scripps Research, Kalifornija, nezavisno je pronašao prve takve kandidate koji bi se lako spajali jedan sa drugim, ali ne i sa drugim molekulima, što je dovelo do aplikacija u proizvodnja lekova i polimera.

Bertoci (55), koji radi na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji, „podigao je hemiju klika na novi nivo“, saopštio je Nobelov panel.

Pronašla je način da učini da hemija klika radi unutar živih organizama bez njihovog ometanja, uspostavljajući novu metodu poznatu kao bioortogonalne reakcije. Takve reakcije se sada koriste za istraživanje ćelija, praćenje bioloških procesa i dizajniranje eksperimentalnih lekova protiv raka koji rade na ciljaniji način.

Bertoci je rekla da je bila „apsolutno zapanjena“ kada je primila nagradu.

„Još uvek nisam sasvim sigurna da je to stvarno, ali iz minuta u minut postaje sve stvarnije“, rekla je ona.

Meldal je rekao da je dobio poziv od Nobelovog panela oko pola sata pre javnog objavljivanja.

„Oni (…) su mi rekli da nikome ne kažem. Tako sam sedeo u svojoj kancelariji i tresao sam pantalone od straha“, rekao je za Asošijeted pres. „Ovo je velika čast.“

Meldal je počeo kao inženjer. „Ali želeo sam da razumem svet pa sam mislio da će mi hemija dati rešenja“, rekao je on za AP.

Prošle godine nagradu su dobili naučnici Bendžamin List i Dejvid V. MacMillana za pronalaženje genijalnog i ekološki čistijeg načina za izgradnju molekula za koji je Nobelova komisija rekla da „već koristi čovečanstvu u velikoj meri“.

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak švedskim naučnikom Svanteom Paaboom koji je primio nagradu za medicinu za otkrivanje tajni neandertalske DNK koja je pružila ključni uvid u naš imuni sistem.

Tri naučnika zajedno su u utorak osvojili nagradu iz fizike. Francuz Alen Aspekt, Amerikanac Džon F. Klauzer i Austrijanac Anton Cajlinger pokazali su da sitne čestice mogu da zadrže međusobnu vezu čak i kada su razdvojene, što je fenomen poznat kao kvantno preplitanje, koji se može koristiti za specijalizovano računarstvo i za šifrovanje informacija.

Dodela nagrada nastavlja se književnošću u četvrtak. Nobelova nagrada za mir za 2022. biće objavljena u petak, a ekonomska u ponedeljak.

Nagrade nose novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (skoro 900.000 dolara) i biće uručene 10. decembra. Novac potiče iz zaveštanja tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, 1895. godine.