Bajden će se ponovo kandidovati 2024. — Bijela kuća

Bajden će se ponovo kandidovati 2024. — Bijela kuća

Američki predsjednik Džo Bajden kandiduje se za reizbor 2024. godine, potvrdila je sekretar za štampu Bijele kuće Karin Žan-Pjer na brifingu za novinare u utorak. Predsednička portparolka je tvrdila da se Bajden već javno obavezao na trku, iako se njegova stranka ohladila na njegove šanse.

Upitan da li je Bajden zaista rekao aktivisti za građanska prava velečasnom Al Šarptonu da se ponovo kandiduje 2024. godine, prema izveštaju NBC-a ranije tog dana, Žan-Pjer je prvi put nagovestio Šarptonovo sveznanje – „Ako Al Šarpton to kaže, to je, znate…” pre nego što iznesete partijsku liniju.

„Predsjednik je to sam rekao, namerava da se kandiduje 2024. godine“, potvrdila je ona pre nego što je pokušala da objasni zašto nije mogla da ponudi svoje lično mišljenje o tom pitanju, pozivajući se na Hatch Act, koji zabranjuje savjeznim zaposlenima da učestvuju u političkim kampanjama.

„Samo ću ponoviti ono što je predsjednik rekao mnogo puta, ono što sam mnogo puta rekla, je da predsjednik namerava da se kandiduje“, zaključila je ona, ponavljajući odgovor koji je Bajden dao tokom 60-minutnog segmenta prošlog mjeseca.

Bajden je navodno prelio pasulj tokom prošlomesečnog sastanka sa velečasnim Alom Šarptonom u Beloj kući, rekavši mu: „Učiniću to ponovo. Idem ”, dok je par pozirao za fotografiju, prema izveštaju NBC-a u utorak. Bivši potpredsednik je pitao Šarptona za savet pre nego što se pridružio predsedničkoj trci 2020. godine kao svojevrsni lakmus test za procenu njegovog potencijala sa crnim biračima, ključnom demokratskom biračkom jedinicom.

Bajden, koji bi na kraju drugog mandata imao 86 godina, do sada je studiozno izbegavao da se posveti još jednoj kampanji. On je rekao za CBS da mu je „namjera“ da traži reizbor prošlog mjeseca – ali je naglasio da to nije bila njegova „čvrsta odluka“.

Međutim, ključna stranačka savjeznica i predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi već je počela da se distancira od svog kolege starijeg demokrate, odbijajući da proceni da li misli da bi on trebalo da se kandiduje kada je direktno upitan. Priča se da se oseća kao ambasadorka u Italiji u slučaju da stranka izgubi Predstavnički dom na izborima u novembru.

Bajdenov rejting odobravanja je bio pod vodom već mjesecima, iako je nedavno porastao na 42,1% sa rekordnih 36% u maju. S obzirom na to da je ekonomija koja se bori kao najvažnije pitanje u glavama birača, predsednikov neuspeh da stavi troškove pod kontrolu možda je osudio njegovu stranku na srednjim izborima – očekuje se da će republikanci vratiti i Predstavnički dom i Senat. Istovremeno, entuzijazam birača među demokratama je pao za pet poena samo u poslednjih mesec dana, a više od polovine stranačkih glasača anketiranih prošlog mjeseca želelo je da se Bajden povuče na kraju svog prvog mandata.