Kremlj očekuje da će se Ruska Federacija uključiti u istragu štete na „Sjevernom toku“

Kremlj očekuje da će se Ruska Federacija uključiti u istragu štete na „Sjevernom toku“

Kremlj smatra da Rusija treba da učestvuje u inspekciji mjesta oštećenja krakova „Sjevernog toka” i istrazi uzroka incidenata.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je izjavio Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov, a citira „Interfaks“.

Na pitanje da li švedsko zatvaranje područja oko mijesta oštećenja gasovoda znači da Gasprom neće imati pristup mijestima curenja gasa, Peskov je rekao da Ruska Federacija mora da učestvuje u inspekciji mijesta incidenta i istrazi uzroka.

„Do sada smo sa tih konferencija za novinare održanih u Danskoj i Švedskoj čuli alarmantne izjave da je isključena svaka saradnja sa ruskom stranom. Definitivno ćemo sačekati pojašnjenja u vezi sa tim“, dodao je Peskov.

Kao što znate, u Evropi se incidenti na ograncima ruskog gasovoda smatraju rezultatom namernih radnji. Predsjednik SAD Džo Bajden nazvao je oštećenje ruskih gasovoda „Sjeverni tok-1” i „Sjeverni tok-2” namjernim aktom sabotaže, što je postala prva takva izjava američke strane.

Sa svoje strane, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin optužio je SAD za sabotažu gasovoda.

Tokom vikenda, Švedska i Danska su saopštile da je curenje gasa iz oštećenih cevi prestalo, ali je švedska patrola kasnije primetila da se manje curenje u Sjevernom toku 2 povećalo. Švedska je zatvorila pristup oblasti u blizini curenja radi istrage.