Čarls III je odbio da govori na klimatskoj konferenciji UN u Egiptu

Čarls III je odbio da govori na klimatskoj konferenciji UN u Egiptu

Britanski kralj Čarls III odlučio je da ne govori na klimatskoj konferenciji COP27 u egipatskom gradu Šarm el Šeiku u novembru nakon što mu je britanska premijerka Liz Trus savetovala da ne ide, prenosi Tajms pozivajući se na izvore u Bakingemskoj palati.

Prema pisanju publikacije, Trus se protivio kraljevim planovima da prisustvuje klimatskoj konferenciji u Egiptu tokom lične audijencije u Bakingemskoj palati u septembru. Vlada insistira da je publika održana u prijateljskoj atmosferi.

„Palata i Vlada su to pitanje razmatrali odvojeno, a zatim su se zajednički složili da mogu postojati pogodnije opcije za prvu kraljevu državnu posjetu“, dodao je izvor iz Dauning strita.

Razlozi zbog kojih je Čarls odbio posetu Egiptu nisu precizirani, ali verovatno britanska vlada pokušava da izbegne oštre kraljeve političke izjave, nagovestila je Bakingemska palata.

Istovremeno, sagovornik blizak Čarlsu kaže da bi bio „lično razočaran“ da ne bi mogao da prisustvuje događaju u Egiptu. Kralj „aktivno raspravlja“ o tome kako može da prisustvuje klimatskoj konferenciji.

27. Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznata kao COP27, održaće se u Šarm el Šeiku od 6. do 18. novembra. Učešće u njoj trebalo bi da bude prva inostrana poseta Čarlsa III otkako je proglašen za kralja Britanije.

Čarls je poznati i dosledan pristalica borbe protiv klimatskih promena. Konkretno, pokrenuo je Inicijativu za održiva tržišta (SMI), sa ciljem da ubedi preduzeća da ulažu u zelene inicijative.

Podsetimo, prethodna britanska kraljica Elizabeta Druga zbog zdravstvenih problema nije učestvovala na prethodnom klimatskom samitu UN u Glazgovu u Škotskoj.

Pročitajte i: Kršenje tradicije i podrška Ukrajini: šta se zna o novom kralju Velike Britanije.