SoundCloud zabranjen zbog lažnih vijesti

SoundCloud zabranjen zbog lažnih vijesti

Rusija je blokirala SoundCloud, jednu od najvećih svijetskih platformi za onlajn audio distribuciju, zbog širenja dezinformacija o vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini, saopštio je nacionalni medijski nadzor Roskomnadzor u nedjelju.

Pristup servisu je suspendovan na zahtjev Tužilaštva jer je SoundCloud prikazivao „materijale koji sadrže lažne informacije o suštini specijalne vojne operacije [Rusije] na teritoriji Ukrajine“, navodi se u dokumentu Roskomnadzora, kako citira razna prodajna mjesta.

To posebno uključuje širenje neistina o „formi vojne kampanje, metodama ratovanja (napadi na civile, udari na civilnu infrastrukturu), kao i o brojnim civilnim žrtvama od ruku ruskih vojnika“, navodi regulator.

Roskomnadzor je napomenuo da, prema ruskom zakonodavstvu, takve „lažne informacije“ podležu momentalnom blokiranju, dodajući da je dva puta zahtjevao da vlasnik platforme izbriše nepoželjne materijale.

Nadzornik je dodao da „ako zabranjene informacije budu uklonjene, resurs će biti deblokiran“.

SoundCloud je u subotu blokiran u Rusiji, a Roskomnadzor je tada rekao da je platforma prekršila ruski zakon o zaštiti podataka. Takođe se tvrdi da je služba prekršila propise koji zabranjuju „pozive na masovne građanske nemire, ekstremističke aktivnosti“ dok je širila „lažne informacije od javnog značaja“.

Ruske vlasti su poslednjih meseci uvele razna ograničenja i novčane kazne brojnim tehnološkim gigantima sa sedištem na Zapadu zbog nepoštovanja lokalnog zakonodavstva. U martu su platforme Fejsbuk i Instagram zabranjene u Rusiji kao ekstremističke organizacije nakon što su dozvolile onlajn govor mržnje protiv državljana zemlje.

Krajem jula, moskovski sud je kaznio platforme društvenih medija Snapchat, Tinder i VhatsApp zbog odbijanja da lokalizuju podatke ruskih korisnika u zemlji. Ista kazna izrečena je američkom pretraživaču Guglu nakon što nije uklonio zabranjene informacije o sukobu u Ukrajini.

Pre toga, Spotifi, još jedan popularni servis za audio strimovanje, povukao se iz Rusije, uz obrazloženje da je to morao da uradi zbog zakona koji kriminalizuje svesno objavljivanje lažnih informacija o akcijama ruskih oružanih snaga.

Rusija je početkom marta usvojila zakon koji dozvoljava vlastima da izriču značajne novčane kazne licima i pravnim licima zbog diskreditacije ruske vojske ili pozivanja na sankcije Moskvi. Ako krivično delo dovede do „teških posledica“, počinilac se može suočiti sa kaznom zatvora do 15 godina.