British Airways otkazuje još 1.500 letova

British Airways otkazuje još 1.500 letova

Talas otkazivanja tokom proteklih nedjelja pogodiće desetine hiljada ljudi koji se nadaju da će ovog leta poleteti sa Hitroua i Getvika.

Industrija se bori sa nedostatkom osoblja jer se potražnja za avionskim prevozom oporavlja.

Britiš ervejz je već uklonio 10 odsto redovnih letova između aprila i oktobra, ali je rekao da je „nažalost“ potrebno više smanjenja.

Portparol avio-kompanije, koja je najveća u Velikoj Britaniji, rekao je: „Preduzeli smo preventivne mjere ranije ove godine da smanjimo naš letnji raspored kako bismo klijentima pružili što je moguće više obaveštenja o bilo kakvim promenama njihovih planova putovanja.

„Kako se čitava vazduhoplovna industrija i dalje suočava sa najizazovnijim periodom u svojoj istoriji, na žalost, postalo je neophodno napraviti neka dalja smanjenja.

Prevoznik je rekao da je u kontaktu sa kupcima da se „izvini i ponudi da ih ponovo rezerviše ili da im vrati pun novac“.

Talas otkazivanja dolazi pre roka u petak, koji je prošlog mjeseca objavilo Ministarstvo za transport (DfT), za amnestiju koja bi avio-kompanijama dala kratak rok da vrate mesta na aerodromima u letnjoj sezoni za koje nisu uvereni da će moći da rade .

Očekuje se da će BA objaviti nova otkazivanja tokom leta pre roka.

Aerodromski slotovi daju aviokompanijama ovlašćenje da polete ili slete u određeno vreme određenog dana. U uobičajenim okolnostima, prevoznici rizikuju da izgube termine – i da nanesu štetu svom poslu – ako otkažu letove.

Britiš ervejz je u sredu takođe bio pogođen retkom „intervencijom na rasporedu” aerodroma Hitrou.

Hitrou je zatražio od avio-kompanija da ukinu 30 letova iz svog rasporeda u četvrtak ujutru, pošto se očekivalo više putnika nego što je to moglo da se nosi.

To je preduzelo da bi se osiguralo da aerodrom ima dovoljno dežurnog osoblja za obezbeđenje za broj putnika.

Otkazivanje dolazi pošto stotine osoblja za prijavu na letove Britiš ervejza na Hitrou odlučuje o datumima štrajka koji bi mogli dodatno uticati na period putovanja na vrhunac letnjih školskih praznika.

Mnogi poslovi u vazduhoplovnoj industriji izgubljeni su tokom pandemije Covida, a pokazalo se da je regrutovanje dovoljno osoblja na vreme da se izbori sa porastom potražnje za putovanjima teško za avio-kompanije i aerodrome.

Getvik je već rekao da će smanjiti broj letova tokom leta zbog nedostatka osoblja pre nego što je objavljena amnestija za aerodromske slote.

Aerodrom Mančester je upozorio da neće moći da se vrati na standarde pre pandemije do jeseni.

Hiljade putnika pogođeno je otkazivanjem letova u poslednjem trenutku tokom uskršnjih i polugodišnjih praznika.
Taj raniji poremećaj podstakao je vladu i regulatorno telo za vazduhoplovstvo, Upravu za civilno vazduhoplovstvo, da pišu avio-kompanijama i kažu im da osiguraju da njihov letnji red vožnje bude „isporučiv… na osnovu resursa koje vi i vaši izvođači očekujete da imate na raspolaganju“.