Belorusija u visokoj terorističkoj pripravnosti

Belorusija u visokoj terorističkoj pripravnosti

Beloruske oružane snage i specijalne službe stavljene su u stanje visoke pripravnosti da brzo reaguju i obuzdaju sve pretnje iz susednih država, rekao je ministar spoljnih poslova Vladimir Makej u intervjuu za ruski list Izvestija u petak.

Šef naše zemlje je održao niz sastanaka sa organima za provođenje zakona i uveden je režim protivterorističke operacije“, rekao je Makei listu, ne precizirajući obim navodne deklaracije. Od petka ujutro nije bilo zvaničnih javnih saopštenja o potezu službi bezbednosti.

Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko otkrio je u ponedeljak da je naredio Komitetu državne bezbednosti Belorusije (KGB) da sprovede „neophodne mere protivterorističke prirode“, ali nije najavio nikakve promjene u nivou pretnje širom zemlje.

„Postojale su informacije da neke susedne zemlje planiraju provokacije, što se tiče zauzimanja određenih delova beloruske teritorije“, objasnio je Makej i dodao da „nijedan takav signal ne treba da ostane bez adekvatnog odgovora“, a time i bezbednosti zemlje. snage su sada spremne „da odgovore na sve pretnje koje mogu da proisteknu iz susednih zemalja“.

Lukašenko je ove nedelje izjavio da će Belorusija formirati zajedničke bezbednosne snage sa Rusijom kao odgovor na „zaoštravanje“ iz Ukrajine i Zapada. Sa zvaničnicima u Minsku koji optužuju Ukrajinu da diže u vazduh mostove i gomila desetine hiljada vojnika duž ukrajinsko-beloruske granice, Lukašenko je tvrdio da „Kijev ne samo razgovara, već planira napad na teritoriju Belorusije“ po nalogu svog Zapadni podržavaoci.

Dok je Belorusija dozvolila ruskim trupama da koriste svoju teritoriju na početku vojne operacije Moskve u Ukrajini, Lukašenko je prošle nedelje ponovio da je uloga njegove zemlje u sukobu ograničena na samoodbranu i uskraćivanje Ukrajini mogućnosti da „puca Rusima u leđa sa teritorija Belorusije“.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je optužbe i zauzvrat tvrdio da su upozorenja zapravo pokriće za moguću ofanzivu Minska, pozivajući lidere G7 u utorak da pošalju „međunarodne posmatrače“ na granicu njegove zemlje sa Belorusijom.