Neuhranjenost djece raste u oblasti centralne Somalije na ivici gladi

Neuhranjenost djece raste u oblasti centralne Somalije na ivici gladi

Akutna pothranjenost raste među djecom raseljenom zbog suše i sukoba u dijelu centralne Somalije koji se nalazi na ivici gladi, pokazalo je istraživanje koje su sprovele humanitarne agencije.

Ujedinjene nacije su početkom septembra upozorile da se predviđa da će se dva okruga suočiti sa glađu između oktobra i decembra, sa više od pola miliona djece u Somaliji u opasnosti da umre od neuhranjenosti.

Provjera koju su od 19. do 24. septembra sprovele agencije UN i druge humanitarne grupe u kampovima za interno raseljena lica u okrugu Baidoa pokazala je da se situacija brzo pogoršava.

Od više od 98.000 dece koja su testirana u dobi od 6 do 59 meseci, 59 odsto je patilo od akutne pothranjenosti, uključujući 24 odsto čiji su slučajevi klasifikovani kao teški, pokazuje izveštaj koji je Rojters video.

Prethodni skrining u junu i julu otkrio je da 28,6% djece u kampovima pati od akutne neuhranjenosti, uključujući 10,2% sa teškim slučajevima.

Dva skrininga koristile su različite metodologije, tako da se brojke ne mogu direktno porediti, ali humanitarni radnici su rekli da rezultati jasno ukazuju na nagli porast gladi od jula uprkos masovnom povećanju pomoći u hrani.

„Ove veoma visoke stope neuhranjenosti iz masovnih skrininga su alarmantne i ukazuju na brzo pogoršanje situacije“, rekao je Petrok Vilton, šef komunikacija u Somaliji za Svetski program za hranu (VFP), jednu od agencija UN uključenih u istraživanje.

Poslednje četiri kišne sezone u regionu Roga Afrike nisu uspele, što je ovo učinilo najvećom sušom u poslednjih 40 godina. Krizu su pogoršali napadi islamističkih militanata Al Šababa i visoke globalne cene hrane.

Smatra se da područje doživljava glad kada najmanje 30% dece pati od akutne neuhranjenosti, najmanje 20% domaćinstava se suočava sa ekstremnim nedostatkom hrane, a najmanje dvoje od svakih 10.000 ljudi umire svakog dana od neuhranjenosti ili srodne bolesti, prema Inicijativi za integrisanu klasifikaciju faza bezbednosti hrane (IPC).

Inicijativa uključuje Ujedinjene nacije, nevladine organizacije i vlade. IPC Komitet za razmatranje gladi od četiri do šest nezavisnih stručnjaka odgovoran je za odobravanje svake deklaracije o gladi.

U poslednjoj gladi u Somaliji 2011. godine, kasnije je utvrđeno da je polovina od više od 250.000 žrtava umrla prije nego što je glad zvanično proglašena.