Belgija zabranjuje TikTok na državnim telefonima

Belgija zabranjuje TikTok na državnim telefonima

Belgijski savjet za nacionalnu bezbednost zabranio je u petak korišćenje kineske aplikacije TikTok na radnim telefonima vladinih zvaničnika, piše Politiko.

„Ne možemo biti naivni: TikTok je kineska kompanija koja je sada u obavezi da sarađuje sa kineskim obaveštajnim službama“, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.

Belgijska zabrana je zasnovana na analizi rizika koju su sprovele specijalne službe zemlje i preporukama nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Zabrana je izrečena na period od šest meseci, nakon čega će belgijske vlasti ponovo proceniti svoje preporuke.

Savet za nacionalnu bezbednost je takođe pozvao regionalne i lokalne vlasti da uvedu sličnu zabranu i zatražio od belgijskog organa za zaštitu podataka da ispita TikTok-ovu politiku privatnosti.

IT agencija vlade Flandrije, severnog regiona Belgije, već je u četvrtak odlučila da blokira pristup TikToku za sve javne servise koji koriste centralizovane IT usluge i vladinu mrežu.

Ove nedelje, TikTok, u vlasništvu kineske tehnološke kompanije BiteDance, obećao je da će promeniti svoju politiku privatnosti kako bi rešio zabrinutost u vezi sa korišćenjem aplikacije. Kompanija negira postojanje bezbednosne pretnje.

Podsetimo, pre nego što su korišćenje TikToka zabranili Evropska komisija i Evropski parlament, Bela kuća je američkim vladinim agencijama dala mjesec dana da uklone aplikaciju.