Avganistan: Smrtonosna eksplozija pogodila lokaciju Sika u Kabulu

Avganistan: Smrtonosna eksplozija pogodila lokaciju Sika u Kabulu

U napadu na molitveno mesto Sika u Avganistanu poginuli su jedan vjernik i jedan pripadnik talibana, kao i neidentifikovani napadači.

Lokalitet u glavnom gradu Kabulu pogođen je bombom rano ujutru kada je unutra bilo do 30 ljudi.

To je poslednja preostala bogomolja Sika, ili Gurdvara, u glavnom gradu.

Lideri zajednice su nedavno procijenili da je samo 140 Sika ostalo u pretežno muslimanskom Avganistanu, što je manje sa 100.000 1970-ih.

Indija, koja je dom većine svijetske populacije Sika, rekla je da je „duboko zabrinuta“ vijestima o napadu.

Lokalni zvaničnik na mjestu događaja, Gornam Sing, rekao je agenciji Rojters da talibani ne dozvoljavaju Sikhima da uđu na lokaciju nakon napada.

TV snimci pokazuju sive oblake dima kako se dižu iz tog područja.

Portparol talibana rekao je agenciji Rojters da su napadači pokušali da ubace automobil natovaren eksplozivom u tu oblast, ali da su detonirali pre nego što su stigli do cilja.

Talibani, koji su prošle godine preuzeli kontrolu nad Avganistanom, rekli su da je operacija čišćenja još u toku iako je napad završen.

Sekunder Kermani iz Bi-Bi-Sija je intervjuisao rođake žrtava ispred bolnice kada su dvojica talibanskih militanata zaustavila njegovu ekipu, pokušavajući da izbrišu njihov snimak.

Otkako su talibani preuzeli vlast, u zemlji se nastavljaju napadi rivalske sunitske muslimanske militantne grupe Islamska država:

Sekunder Kermani, dopisnik BBC-ja iz Avganistana i Pakistana

Avganistan je nekada imao naprednu populaciju Sika i Hindua, ali godine sukoba i nestabilnosti doveli su do drastičnog smanjenja ove zajednice.

Do trenutka kada su talibani preuzeli vlast prošle godine, u Avganistanu je ostalo samo manje od 300 Sika.

Lokalni ogranak Islamske države ih je više puta napadao, a bombaši samoubice su ciljali zajednicu u velikim napadima 2018. i 2020. godine.

Talibani su uverili zajednicu u njihovo pravo da ostanu u Avganistanu i da praktikuju svoju veru, ali tokom prošle godine na desetine njih pobeglo je u Indiju.

Govoreći ispred bolnice za hitne slučajeve u Kabulu, gde je doveo povređenog rođaka, jedan Sikh nam je rekao da je većina onih koji su ostali u zemlji takođe želela da ode, ali da su se borila da obezbjede vize.