Ukrajina želi da Zapad prestane da forsira „neprihvatljive“ mirovne uslove

Ukrajina želi da Zapad prestane da forsira „neprihvatljive“ mirovne uslove

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kaže da Kijev može da pobjedi Ruse uz dovoljnu podršku Zapada

Kako prenosi RT, Ukrajina može da pobjedi Rusiju na bojnom polju ako Zapad isporuči dovoljno artiljerije i drugog teškog naoružanja umesto da gura Kijev ka lošem mirovnom sporazumu, napisao je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u tekstu koji je u petak objavio časopis Forin afers.

„Zapad stoga ne smije da predlaže mirovne inicijative sa neprihvatljivim uslovima i umesto toga pomaže Ukrajini da pobedi“, napisao je Kuleba, pozivajući na dodatno oružje za Kijev i dodatne sankcije Moskvi.

Ministar spoljnih poslova kritikovao je francuskog predsednika Emanuela Makrona jer je rekao da Zapad ne bi trebalo da „ponižava“ Rusiju, kao i bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera što je sugerisao da Ukrajina treba da ustupi neku teritoriju zarad mira sa Moskvom.

„Ove deklaracije su zasnovane na ideji da Ukrajinci, ma koliko se dobro borili, ne mogu poraziti moskovske snage. Ali to je pogrešno“, rekao je Kuleba. On je insistirao da „uz dovoljnu podršku“ Ukrajina može da zaustavi napredovanje ruskih trupa i da povrati deo svoje zemlje.

„[ruski predsjednik Vladimir] Putin nije samoubistvo; ukrajinska pobjeda neće dovesti do nuklearnog rata“, rekao je Kuleba. „Umesto da se fokusiraju na Putinova osećanja, Sjedinjene Države i Evropa treba da se usredsrede na praktične korake kako bi pomogli Ukrajini da pobjedi.

Opcija dolazi u trenutku kada ukrajinski zvaničnici postaju sve frustrirani brzinom i količinom zapadnog oružja.

„Ili svijet ne razume baš šta se dešava, ili razume, umoran je i zadovoljan što nekoliko Ukrajinaca umire“, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznikov za The Economist u nedelju.

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, sugerisao je ove nedelje da se zemlje poput Francuske i Nemačke „kriju od rata“.

„Ako mislite da treba da izgubimo, samo nam direktno recite: ’Želimo da izgubite.‘ Tada ćemo razumijeti zašto nam dajete oružje na ovom nivou“, rekao je Podoliak za Njujork tajms.
Nekoliko evropskih lidera, uključujući Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i britanskog premijera Borisa Džonsona, sastalo se sa Zelenskim u Kijevu ove nedelje, obećavajući veću podršku. Sergej Nikiforov, portparol Zelenskog, negirao je da je ukrajinski lider bio pod pritiskom da održi pregovore sa Rusijom.