3 miliona dolara porodici autističnog dečaka u Juti kojeg je ubila policija

3 miliona dolara porodici autističnog dečaka u Juti kojeg je ubila policija

Porodica iz Jute postigla je nagodbu od 3 miliona dolara sa Solt Lejk Sitijem u tužbi pokrenutoj nakon što su policajci ubili 13-godišnjeg dečaka sa autizmom, ostavivši ga teško ranjen nakon što se odazvao na poziv njegove majke hitnoj pomoći. kada je imao slom.

Pucnjava u septembru 2020. izazvala je široku pažnju i bila je jedna od nekoliko širom SAD poslednjih godina koje su podstakle pitanja kako policija reaguje na pozive koji uključuju osobe sa mentalnim bolestima.

Dečak Linden Kameron, koji sada ima 15 godina, preživeo je, ali je pretrpeo povrede koje su mu promenile život i emocionalne traume koje i dalje „progone njega i njegovu porodicu“, rekao je porodični advokat Nejtan Moris u izjavi u utorak u kojoj je najavljivao nagodbu.

Kameronova porodica je prihvatila nagodbu kako bi izbegla još emocionalne traume do kojih bi došlo tokom godina čekanja da tužba stigne na suđenje, rekao je Moris. Odvojena istraga koju su sproveli tužioci kako bi se utvrdilo da li će protiv policajca biti podneta krivična prijava je u toku i mogla je još duže da odloži tužbu porodice, rekao je on.

„Porodica ima pomešane emocije“, rekao je Moris. „Ogromno je olakšanje što se može uraditi sa ovim slučajem, ali u isto vreme bismo želeli da ovaj slučaj iznesemo unapred kako bismo osvetlili neka od pitanja.

Nakon pucnjave, Solt Lejk Siti je počeo da pruža obuku za policiju, vatrogasce i dispečere o tome kako da se na najbolji način angažuju sa ljudima koji imaju senzorne potrebe poput Kamerona. Ta obuka će se nastaviti, rekao je portparol Solt Lejk Sitija Endrju Vitenberg.

Iznos nagodbe od 3 miliona dolara, koji će ići Kameronovim roditeljima, Goldi Barton i Majklu Kameronu, otkriven je u kopiji sporazuma o poravnanju koji je dostavio Vitenberg, a koji pokazuje da je postignut nedeljama ranije.

„Iako nagodba nije priznanje odgovornosti, strane se slažu da je pucnjava u L.C. bila tragedija“, rekao je Vitenberg u saopštenju. „Nagodba predstavlja kombinovane napore da se postigne kompromis koji će rešiti ovaj slučaj van formalne parnice i obezbediti L.C. sa resursima za dugotrajnu, doživotnu negu.”

Pucnjava se dogodila 4. septembra 2020. godine, kada je dečakova majka pozvala hitnu da zatraži pomoć od službenika za krizne intervencije za njenog sina, koji ima autizam i senzorne probleme.

Službenici Solt Lejk Sitija koji su odgovorili nisu bili specijalisti za krizne intervencije. Policija je tada rekla da su imali obuku za mentalno zdravlje, ali su na kraju upucali dečaka dok je bežao jer su verovali da je pretio oružjem.

Oružje nije pronađeno, a porodica je uvek insistirala da Linden Kameron nije bila naoružana.

„Ova tragična pucnjava nije trebalo da se dogodi“, navodi se u saopštenju porodice. „Oficir koji je pucao se ponašao nepromišljeno do trenutka kada je pucano. . . Znali su da Linden doživljava krizu mentalnog zdravlja i znali su da će pobeći od policajaca; ipak su ga ti oficiri progonili i ubili.”

Moris je rekao da će novac biti iskorišćen za pružanje nege Linden Kameron, koja još uvek ima značajne fizičke povrede i stalne potrebe za mentalnim zdravljem. Još uvek ima metke zaglavljene u telu i probleme sa nervima sa stopalima i rukama, rekao je.

„Biće dug put za njega da se potpuno oporavi, ako to ikada uradi“, rekao je Moris. „Ipak, on je jako dete. On je divno dete, ponosni smo na njega.”