Proizvođači automobila rešavaju prepreku patenta u potrazi za tehnologijom u automobilu

Proizvođači automobila rešavaju prepreku patenta u potrazi za tehnologijom u automobilu

Preko desetak proizvođača automobila, uključujući Tojotu (7203.T) i Nissan (7201.T), prijavilo se za platformu za patentne licence od 51 tehnološke kompanije, sa ciljem da pojednostave pristup bežičnoj tehnologiji i izbegavajte skupe pravne bitke.

Sukobi su delimično proistekli iz različitih stavova među proizvođačima automobila, dobavljačima i tehnološkim firmama o tome ko treba da snosi troškove licenciranja.

Putem nezavisnog tržišta licenciranja Avanci, proizvođači automobila dobijaju pristup patentima za 2G, 3G i 4G tehnologiju od finske Nokia (NOKIA.HE), švedske Ericcson (ERICb.ST) i tajvanskog Acer (2353.TV) za sve od navigacionih sistema do senzora za automatizovanu vožnju.

Avanci naplaćuje paušalnu naknadu od 20 dolara po automobilu, uvećanu ovog meseca sa 15 dolara ranije, a novac se raspodeljuje među vlasnicima patenata.

Nova potpisivanja – koja takođe uključuju Renault (RENA.PA), Stellantis (STLA.MI) i Honda (7267.T) – znače da je 80-85% automobila sa 2G tehnologijom ili više licencirano preko platforme, rekao je Avanci potpredsednik Mark Durant je rekao u intervjuu.

Model omogućava proizvođačima automobila da izbegnu bitke oko tantijema koje su se vodile između proizvođača pametnih telefona kao što su Apple (AAPL.O) i Samsung (005930.KS) i telekomunikacionih kompanija, koje pregovaraju jedan na jedan za licence.

„Tržište automobila je previše podeljeno da bi se isplatilo vlasnicima patenata da pregovaraju sa svakim pojedinačnim igračem“, rekao je izvor iz industrije, koji je odbio da bude imenovan zbog ugovornih sporazuma. „To je pitanje efikasnosti.

Mercedes-Benz (MBGn.DE), tada Daimler, okončao je višegodišnji spor oko korišćenja patenta prošle godine sa Nokijom nakon što je na kraju bio primoran da plati.

Volksvagen (VOVG_p.DE) je tužio Acer (2353.TV) zbog korišćenja njegove 4G tehnologije bez odgovarajuće licence. Proizvođač automobila je u martu potpisao ugovor sa kompanijom Avanci, koja pokriva Acerove patente, kako bi se nagodila.

Dok su dobavljači istorijski plaćali patentne licence u oblastima kao što je dizajn motora, tehnološke firme bi radije radile direktno sa proizvođačima automobila u odnosu na telekomunikacijske patente, prema izvoru iz auto industrije sa iskustvom u pregovorima o licenciranju.

„Obično dobavljači rukuju patentima u procesu razvoja – telekomunikacije su jedina oblast u kojoj to ne rade“, rekla je osoba koja je odbila da bude imenovana.

Avanci takođe radi sa kompanijama na novom ugovoru za pokrivanje 5G patenata, koji bi verovatno bili skuplji od trenutnog portfelja patenata.